Sloboda se ne čuva ljubomorno Ispis
Subota, 11 Studeni 2017 07:41

2017-11-11Svemogući milosrdni Bože, ukloni sve protivštine duha i tijela da ti služimo slobodna i radosna srca. (Zborna molitva 32. nedjelje kroz godinu)


Sloboda. Ta riječ će me uvijek fascinirati. Jednom mi jedna osoba reče:'' Ljubomorno čuvaj svoju slobodu.'' Može li se sloboda zaista čuvati? Još više može li se ljubomorno čuvati? Gušim li tako slobodu? Ili joj dajem još više prostora? Ne znam odgovor na ta pitanja. Ali često ih postavljam sama sebi. I nije loše da tako činimo. Jer nije li sloboda nešto kao i istina – nešto što ne možemo obuhvatiti, već samo joj služiti. Kako istini, tako i slobodi. Na kraju, kada im služimo, događa se da nas i sloboda i istina korak po korak, obuhvaćaju, obuzimaju, da samo u posebnim trenucima postajemo svjesni toga – i onda nam nekako opet izmakne, opet je tražimo, tragamo, pitamo se, ljuljaju nam se temelji.


Jer tako je to sa slobodom i istinom. Sloboda i istina vezani su uz radost, radost srca. I kada kažemo radost srca, tada mislimo na cijelo naše biće. Jer srce, prema židovstvu, je središte čovjeka iz kojega sve drugo proizlazi. Kakvo je srce, takvo će ti biti cijelo biće, cijelo tvoje djelo, sve tvoje riječi. I zato je sloboda uzrok i posljedica radosna srca. Isprepleteno je. Neodvojivo. I početak i kraj, i sredina.


Za nekoga ti pojmovi ostaju zauvijek apstraktni. Ni ne pitajući se je li dospjelo dalje od spoznaje srca, pretvarajući se u konkretizaciju života. Danas svećenik u homiliji reče: ''Težak je, naporan, dalek put od uma do duše.'' Drugim riječima naporan je put od apstraktnog do konkretnog djela. Ali to je napor ljubavi (u hrvatskom prijevodu stoji ''zauzeta ljubav'', iako je ispravniji prijevod ''napor ljubavi'') - usp. 1 Sol 1,3 - onaj isti napor koji traži svu našu energiju - reći će Pavao u prethodno navedenoj poslanici.


Što nam je onda činiti? Postavljati pitanja. Tragati. Ne odustajati. Ljuljati temelje naše vjere, kako bi se zajedno s Isusom naučili hodati po uzburkanom moru. Jer, prijatelju, danas ti i ja nismo u krizi jer nemamo odgovora ( ili mislimo da ih imamo) već smo u krizi, jer ne znamo (ili još više ne želimo) postaviti dobra i kvalitetna pitanja sebi i Bogu.


Sloboda. Radost srca. Istina. Osobno pojmovi koji će me uvijek provocirati. Izazivati moj život. Moju osobnost. Nešto u što ću uvijek sumnjati. Nešto što će mi uvijek biti periferija na kojoj ću susretati Boga – Oca, Sina i Duha Svetoga.


s. Manes Puškarić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik