Blažena Ozana priča priču o djetetu Isusu Ispis
Ponedjeljak, 08 Siječanj 2018 20:01

2018-1-8Prof. Marijan Jakubin naslikao je sliku blažene Ozane za dječji vrtić sestara dominikanki u Zagrebu. On sam opisao je što je naslikao.

Lik bl. Ozane smješten je u kotorski krajolik s pogledom prema moru na kojem se nazire horizont u dodiru vode i nebeskog beskraja obasjanog prodorima zraka svjetlosti. Bl. Ozana obučena je u karakterističnu bijelu odjeću sestara Dominikanki. Sjedi na kamenu okružena vrtićkom djecom pričajući im o svom viđenju malog Isusa dok je kao djevojčica čuvala stado pokazujući ga i pričajući o njegovom djetinjstvu i značenju. U krajolik s planinama u pozadini lika smješteni su kao znakovi i simboli njezinog života i djelovanja crkva sv. Pavla uz koju je vezana njezina isposnica i kolegijatska crkva sv. Marije u Kotoru u kojoj se nalaze njeni posmrtni ostaci, neraspadnuto tijelo u staklenom sarkofagu. Bijeli put, kao simbol njenog životnog hoda, vodi od crkve sv. Pavla do crkve sv. Marije. Pogled bl. Ozane usmjeren je prema Isusu koji širi ruke i usmjerava svoj pogled prema djeci i gledateljima slike. Djeca su poredana u kružnu kompoziciju, zaustavljena u igri što označava zaustavljena lopta ispod ruku jednog dječaka. Dječji pogledi usmjerenim su prema Isusu, a svako dječje lice ima drugačiji psihološki izraz koji označava i različite doživljaje i spoznaje Isusa i bl. Ozane.


Iz cjelokupnog ikonografskog sadržaja možemo uočiti tri vremena u jednom prostoru: vrijeme Isusova djetinjstva u liku djeteta Isusa, vrijeme Ozaninog života u liku Bl. Ozane, samostana i crkve i današnje vrijeme u likovima djece.
U likovnom smislu prostor je ostvaren geometrijskom i atmosferskom perspektivom koja je karakteristična u likovnim djelima vremena u kojem je Ozana živjela (1493. – 1565.- renesansa) dok su krajolik i likovi izraženi realističko-impresionističkim slikarskim rukopisom s naznakama moderne.


Marijan Jakubin

 

2018-1-08

 


»Blažena Ozana Kotorska priča priču o Djetetu Isusu«, 2017. Prof. art. Marijan Jakubin Ulje na platnu Dimenzija: 150x100 cm.

 

Molitva za proglašenje svetom bl. Ozane

 

Svemogući Bože, tvoja je službenica bl. Ozana Kotorska svojim svetim životom povezivala narode različitih vjera i kultura i bila im uzor pravog jedinstva. Molimo te da što prije bude proglašena svetom kako bi je zajedničkim slavljem zazivali narodi Istoka i Zapada, te u miru i jedinstvu promicali tvoje kraljevstvo na zemlji, kraljevstvo pravde, ljubavi i mira. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

 

 

Molitva bl. Ozani Kotorskoj za posebnu milost

 

S velikim pouzdanjem utječem se tebi, blažena Ozano, koja si još za života spremno pritekla u pomoć svima koji su se k tebi utjecali. Izmoli mi nebesku pomoć u ovoj mojoj potrebi... da mogu zajedno s tobom zahvaljivati Bogu i slaviti ga u sve dane svojega života. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

 

 

Ako netko zadobije milosti po zagovoru bl. Ozane ili je već bio uslišan u svojim molitvama, molimo neka se javi našem kontaktu na web stranici ili na adresu:
Sestre dominikanke, Put sv. Nikole 31, 20 260, Korčula
Ako molite devetnicu bl. Ozani, onda se utječite samo njezinom zagovoru, kako bi se moglo utvrditi je li primljena milost po njezinu zagovoru.