Život ispunjen služenjem Ispis
Subota, 03 Veljača 2018 07:34

2018-2-3Božja riječ je uvijek životna. Povezana sa životom. Tako i ova peta nedjelja kroz godinu donosi biblijske ulomke koji govore o odnosu prema životu. O kvaliteti života. Upravo se to poklapa sa Danom života koji se slavi prve nedjelje u veljači.


Najprije nam u prvom čitanju dolazi Job sa svojom jadikovkom nad životom, koja je prisutna u iskustvu mnogih naših suvremenika, pa u našem vlastitom ponekad. Za njega je život muka. Ne veseli se ničemu. Ni radu, ni počinku, ni svitanju, ni sumraku. Za Joba život nije dar, nego mučno životarenje poput vojnika i poput nadničara. Teška borba koja ne vodi ničemu. Prigovara Bogu zbog života, iako njegovo ime nigdje izričito ne spominje. Poznate su nam takve optužbe koje svakodnevno slušamo možda i od naših bliskih prijatelja ili ukućana. No, ipak, na kraju današnjeg ulomka jedva čujno Job kaže: Spomeni se. To je molitva upućena Bogu. Molitva posve očajna i skršena srca.


A Psalam 147 u svojih šest redaka koji se danas čitaju donosi veliku utjehu: Bog liječi one koji su srca skršena! Psalmist u velikim kontrastima govori o Bogu. On je mudar, svesilan, velik, uređuje svemir i određuje broj zvijezda. A onda taj isti Bog se sagiba nad čovjekom, povija mu rane, liječi srce, pridiže ponizne, zlotvore snizuje.


Evanđelje nam donosi Isusa koji je sav predan radu i služenju, za razliku od Joba kojemu se ništa ne da. Isus moli, liječi, propovijeda, susreće ljude. Sav je zauzet za ljude i predan Ocu. Ulazi u Petrovu kuću i liječi njegovu punicu. Ona se odmah pridiže i počinje posluživati, ponesena Isusovom snagom. Zatim liječi mnoge bolesnike od raznih bolesti i izgoni zloduhe. U Isusu prepoznajemo istog Boga koji liječi srca skršena. U njemu je došlo spasenje svakomu tko vjeruje i želi ga primiti u svoj život. On hita propovijedati po svim mjestima. Zato je došao.


Sv. Pavao živi u vremenu poslije Isusa, ponesen istim žarom za propovijedanjem. Istinski život je život naviještanja evanđelja. Evanđelje, radosna vijest, a to je zapravo sam Isus, daruje pravi život, puninu života. Život, koji je shvaćen i primljen kao dar može se darovati drugima.

 

s. Blaženka Rudić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik