Susret za poslanje Ispis
Subota, 07 Travanj 2018 18:48

tomasIsus je uskrsnuo i ukazao se apostolima. Strahota križa, poniženje, poraz, potonuće svih nada i očekivanja, kao i Isusov iznenadni pojavak među njima, izazvao je u apostolima pravi šok i nesnalaženje. Njihova očekivanja nisu se nimalo podudarala s onim što se dogodilo.

 

 

I zato su napustili Isusa već kod njegova uhićenja. Juda još i prije. Petar ga je pokušao braniti mačem i pratio ga do mjesta suđenja. A onda sumnjičenje da je i on njegov učenik rezultiralo je zatajenjem. S Isusom je do kraja ostao jedini od apostola Ivan. On je učenik koji je bio osvjedočen o Isusovoj ljubavi. Ostale su samo žene. Možda su nekad neke od njih također imale svoje želje i očekivanja. Kao majka Zebedejevih, koja je tražila da Jakov i Ivan sjednu Isusu zdesne u njegovu kraljevstvu. Možda su to čak i sinovi tražili od nje da pita Isusa. No, žene su slijedile Isusa srcem. Ostale su do kraja. Do smrti i polaganja u grob.S tom ljubavlju su išle na grob u uskrsno jutro. Očekivale su naći njegovo mrtvo tijelo i iskazati mu počast miomirisima. Željele su ostati u prošlosti sjećajući se svoga Učitelja.


Isus je govorio apostolima da ih mora napustiti, ali za kratko. Ta njegova odsutnost uistinu nije dugo trajala. Manje od tri dana. On se nakon uskrsnuća pojavljuje među svojima. Najprije se ukazuje ženama. Marija Magdalena plače jer je izgubila svoju Ljubav. I kad ga prepozna želi ga zagrliti, zadržati za sebe. Isus joj to ne dopušta. Stvara novi odnos i daje joj poslanje: Idi, javi mojoj braći. I žene kojima se ukazao obujme mu noge. A on i njih šalje neka odnesu radosnu vijest apostolima. A kad žene jave radosnu vijest apostoli ne vjeruju. I kad se sam Isus pojavi među njima sumnjaju. Toma također želi dotaknuti Isusa vrlo intimno, njegove rane i njegov bok. Međutim, kad se Isus pojavio nakon osam dana, nije zapisano da je Toma to učinio. Isus ga je pozvao da to učini, a on se poklonio i priznao: Gospodin moj i Bog moj! Osobno je susreo Isusa i povjerovao, ali ga ne može zadržati samo za sebe. Petar je bio pitan o ljubavi tri puta. Nakon što je ispovjedio tu ljubav prema Gospodinu dobio je poslanje: Pasi ovce moje. Isus šalje apostole da mu budu svjedoci.

 

 

Nakon što su ga susreli u novosti uskrsnuća mogu tu novost prenositi ne želeći da Isus bude samo njihov i da ispunja njihove želje i očekivanja. Isus ima beskrajno puno strpljivosti i razumijevanja dok se ne dogodi ta novost i preobrazba u njima. Zato boravi s njima još četrdeset dana u toj novosti. Mogli su se naužiti njegove blizine i snage i dobiti odgovore na svoja pitanja. A onda se polako povlači sa ove zemlje ostavljajući ih osnažene Duhom Braniteljem. I apostoli su uistinu bili njegovi svjedoci sve do na kraj zemlje.

 

s. Blaženka Rudić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik