Duhovne vježbe o vazmenoj radosti Ispis
Ponedjeljak, 09 Travanj 2018 08:49

2018-4-9-dhvU Korčuli su održane duhovne vježbe za sestre od 2. do 8. travnja koje je vodio dominikanac fr. Marko Bijelić. Tema svih predavanja bila je uskrsna radost kao trajni izvor sve naše radosti. Radosni smo jer je Krist uskrsnuo i jer je zauvijek s nama.

 

 

 

 

Radost je Božji dar. Radost je plod Duha Svetoga. Ona se hrani blizinom i susretom. S Bogom i s ljudima. Iako je u našem životu ima tuge, nevolja i patnja, i uvijek će ih biti jer prolazimo suznom dolinom, Isusovo uskrsnuće baca novo svjetlo na sve to. Jer žalost i patnja nemaju zadnju riječ. Zadnju riječ ima uskrsnuće. Naša radost usmjerena je prema budućnosti i prema novosti koja započinje Kristovim uskrsnućem. 

 

Fr. Marko je govorio o euharistiji i liturgiji kojom se hrani naša radost, a ujedno je i njen izraz. Radosni poklik Aleluja osobiti je izraz uskrsne radosti. Radost nastaje u zajednici, ona obogaćuje zajednicu i svaki pojedinac prima od te zajedničke radosti. Smijeh je vrhunac radosti. Radost je poput tople zrake sunce koja budi život u drugima. Radost je plod prave ljubavi. A prava ljubav se dokazuje kada je čovjek radostan u trpljenju, jer zna da je uskrsnuće Božji smijeh nad smrću.


Tema radosti rijetka je u kršćanskom govoru i zato je govor o radosti tijekom šest dana duhovnih vježbi uistinu jedno obogaćenje koje otvara novi pogled na naš svakodnevni život.