Sprovod s. Lujze Apan Ispis
Petak, 13 Travanj 2018 08:13

2018-4-13-sprovodSprovod s. Lujze (5. 07. 1929. - 4. 04. 2018.) bio je u ponedjeljak 9. travnja 2018. na groblju Miroševac. Sprovodne je obrede vodio p. Alojz Čubelić, uz nazočnost p. Ljudevita Jeđuta, p. Hrvoja Lasića, p. Matu Bošnjaka i dvojice dominikanskih đakona: fr. Marka Dokoze i fr. Ante Gavranovića.

Opraštajući se od s. Lujze, p. Čubelić je u svom govoru povezao protekle dane Velikoga tjedna i Uskrsnuća Kristova s odlaskom s. Lujze u vječnost, te je s tim u svezi rekao: „Uskrsnuće je događaj Božje i ljudske ljubavi. A Božanska ljubav uvijek stvara i čini besmrtna djela, ponajprije čovjeka. Zato svatko tko prihvati božansku ljubav započinje iznova biti. Sestro Lujza, zahvalni za vaš život, molimo se Bogu da i vas uskrisi za vječni život. Neka vas Gospodar života primi u svoj mir i svjetlost.“

 

Nakon sprovoda slavila se sveta misa zadušnica u samostanskoj kapeli u Trnju. S. Slavka Sente ukratko je predstavila život s.Lujze i oprostila se u ime zajednice.

S. Lujza je rođena 5. srpnja 1929. u Orašcu, općina Dubrovnik, od oca Ivana i majke Kate rođ. Lopižić. Na krštenju je dobila ime Bosiljka. Bila je osmo, najmlađe dijete svojih roditelja (šest sestara i dva brata). Svi su oni već odavno prešli s ovoga svijeta, neki već u mlađahnoj dobi, odmah nakon rođenja, a neki kasnije. Lujza se rado sjećala svoga sretnog i bezbrižnog djetinjstva.


Odrastajući u vjerničkoj obitelji, polako je urastala u Kristov misterij i sve više tražila samoću. Kad je saznala da postoje klauzurne redovnice, osjetila je da je to poziv za nju. Prvi kojemu je povjerila tu svoju tajnu bio je p. Marijan Zubak, dominikanac, koji je došao u njihovu župu propovijedati. On se zaista raspitivao kod nekih klauzurnih redovnica da je prime, ali je odgovor bio da je broj popunjen, nema više mjesta. U samostanu sestara dominikanki već je bila njezina starija sestra, Blaženka, zato ju je p. Marijan tada uputio da se i ona priključi dominikankama. Najbliže su joj bile sestre u Gružu. Preko njih se povezala s Korčulom, i već nakon kratkog vremena našla se u njihovoj sredini. Zavoljela je zajednicu sestara, unatoč velikoj neimaštini i gladi koja je u poslijeratnom vremenu vladala u samostanu. Ulaskom u novicijat dobila je ime s. Lujza, kako bi time počastila svoju ujnu, Lujzu, Njemicu, koja ju je jako voljela i u svemu pomagala.


Prve redovničke zavjete s. Lujza je položila 9. svibnja 1953. Dugi je niz godina provela u Korčuli gdje je radila na porti, kao vratarica, a ujedno štrikala i plela džempere. God. 1975. premještena je u Zagreb, gdje je obavljala različite dužnosti s velikom ljubavlju i predanjem. Bila je tiha i samozatajna, puna razumijevanja za tuđe potrebe.


Taj njezin tihi i predani rad trajao je do 2009. godine kada je pala i slomila desnu natkoljenicu. Otada su se njezine aktivnosti posve smanjile. Ali ona se nije predala. Dane je provodila u svojoj sobi ili u kratkoj šetnji od sobe do kapele i čajne kuhinje. I u tom suženom prostoru, stvorila si je ambijent u kojem je molila, primala posjete, slušala Radio Mariju. Njezine sile su posve klonule posljednjih mjesec dana. U nadi da će joj liječnička pomoć produžiti život prevezena je u bolnicu Sestara milosrdnica, gdje je ubrzo preminula, 4. travnja 2018. Nek joj Gospodin bude vječna nagdrada!