Istina, oproštenje i mir Ispis
Subota, 14 Travanj 2018 09:24

2018-4-14Izazov je uvijek iznova prionuti na razmatranje svetopisamskog teksta za koji mislimo kako ga „poznajemo“, no na kraju se uspostavi kako je Božja riječ doista uvijek „živa i djelotvorna; oštrija od svakoga dvosjekla mača; prodire dotle da dijeli dušu i duh, zglobove i moždinu te prosuđuje nakane i misli srca“ (Heb 4, 12), te kako nerijetko površno i olako čitamo i citiramo pojedine misli, retke ili riječi koje zapravo imaju snagu mijenati naš život. Vjerujemo li u to?


Čitajući misna čitanja treće vazmene nedjelje možemo zapaziti kako se kroz njih provlači jedna misao vodilja koju bismo mogli sažeti u rečenici: „Bog, koji je vjeran, ispunio je svoja obećanja u Isusu Kristu po kojem smo spašeni i stoga se obratimo kako bi nam se oprostili grijesi.“
Napisati ovu misao je bilo poprilično lako (teorija), ali što je sa dubokim iskustvom po kojem ona ima snagu preobražavati čovjekov život (praksa)? Upravo ovdje dolazimo do one misli s početka ovog razmatranja koju ćemo primjeniti na jednu kratku rečenicu iz Evanđelja, rečenicu koju tako često čitamo, izgovaramo na svetoj misi, citiramo. Riječ je o pozdravu uskrslog Isusa koju je uputio svojim učenicima: „Mir vama!“ (Lk 24, 36)


Taj pozdrav, a posebno riječ „mir“ često shvaćamo površno. Pošto mi je ona posebno privukla pažnju i spontno se u meni javilo pitanje je li povezana s glavnom mišlju svetopisamskih tekstova ove nedjelje (koju sam već istaknula), krenula sam u potragu za njezinim izvornim značenjem. Naišla sam na vrijedan članak prof. Adalberta Rebića: „Značajke biblijskog hebrejskog jezika u odnosu na spoznaju i interpretaciju“. U tom članku govoreći o hebrejskoj riječi „šalom“ Rebić donosi njezino višestruko značenje: zdravlje, dobrobit, sreću, utjehu, okrepu, uspjeh, ugodnost, spasenje oslobođenje, otkupljenje, mir, sigurnost, spokoj, smirenost, tišinu; te ističe kako, kada tu riječ prevodimo hrvatskom riječju „mir“, sužavamo njezino značenje. Ovaj pojam „šalom“ dolazi od heb. „šalam“ što pak znači: čitav, cio, potpun, zdrav, siguran, miran, prijateljski raspoložen, miroljubiv, neratoboran. Tada, na moje veliko iznenađenje, Rebić nastavlja: „Mir s drugima dolazi po miru s nama samima, a do njega se dolazi pomirenjem tj. usavršiti sve ono što je u nama još nesavršeno.“


U meni je zatitralo! Volim taj duhovni „kairos“, trenutak kada mi Gospodin, ovoga puta po misli prof. Rebića, proširuje duhovni vidik. Pokušat ću to podijeliti i s vama.
Ukazavši se učenicima koji su „u strahu od Židova bili zatvorili vrata“ (Iv 20, 19), Isus ih pozdravlja s: „Mir vama!“ On time nije htio samo umiriti njihova srca koja je nemilosrdno, poput omče, stezao strah za vlastiti život. On im želi reći: „Želim da budete potpuni!“ Što im je „falilo“?
Ne zaboravimo da je ovo prvo Isusovo ukazanje „svima“, dok su bili na okupu- „zajedno“. Prvo ukazanje cijeloj zajednici, onoj istoj koja se razbježala kada je bilo najteže. Povratak Uskrslog svojim učenicima nakon njihova kukavičkog bijega, kao i njegov pozdrav „Mir vama!“ prvenstveno označava Isusov oprost! To je prvi preduvijet da bi oni doista mogli biti „potpuni“. Oprostio im je njihov bijeg, izdaju. Oprostio im je što su ga ostavili „na cjedilu“ kada mu je njihova blizina bila najpotrebnija. Gospodinovim oprostom doista može sići na njihova srca „šalom“ u smislu „oslobođenja“ koje donosi „sreću“ i „spokoj“ iz kojeg konačno može doći kraj međusobnom optuživanju, razmiricama i ne-miru između učenika- oprostom jedni drugima.


Ali preduvijet tome jest: „ispitati svoju savjest, prepoznati svoje slabosti i njih sebi samima priznati.“ (Rebić) Upravo je taj preduvijet za istinski Kristov „šalom“ u našem biću tema misnih čitanja koja u prvi plan stavlja obraćenje, pokajanje i oproštenje grijeha.
U prvom čitanju Petar kazuje okupljenima bolnu istinu: „Začetnika života ubiste.“ I nastavlja govoreći o Božjoj svemoći i vjernosti: „ Ali Bog ga uskrisi od mrtvih.“, ističući: „čemu smo mi svjedoci.“ Potom govorom o uskrsnuću i ispunjenju Pisama u Isusu želi istaknuti kako je Bog daleko veći od naše zloće, grijeha i padova, kako njegova ljubav nadilazi promašenost naših krivih odluka te je kadar sve okrenuti za naše dobro. To okupljenima ulijeva jednu novu nadu koju Petar raspiruje riječima: „Pokajte se dakle i obratite da se izbrišu grijesi vaši.“ (Dj 3, 15. 17-19)


Iz ovog kratkog ulomka možemo zaključiti za naše živote: Kako bi doista postigli „šalom“ (spasenje, cjelovitost) moramo se suočiti s istinom (koja je često puta bolna, ali oslobađajuća), priznati je sebi (obraćenje srca k Istini), pokajati se za grijehe i promašaje te zamoliti za oprost Gospodina, samoga sebe i svoje bližnje.“
Ali, što je istina? Kako ću znati suočiti se s nečim što zapravo ne znam što je i gdje je potražiti?
Za nas kršćane ispravnije je pitati: „Tko je ISTINA?“


U drugom čitanju apostol Ivan piše: „Po ovom znamo da ga poznajemo: ako zapovijedi njegove čuvamo. Tko veli: »Poznajem ga«, a zapovijedi njegovih ne čuva, lažac je, u njemu nema istine. A tko čuva riječ njegovu, u njemu je zaista savršena ljubav Božja.“ (1Iv 2, 4-5a)
Ivan poistovjećuje poznavanje Isusa i vršenje njegovih zapovjedi, a njegove zapovijedi su sadržane u njegovoj riječi koju su nam predali njegovi učenici. Dakle ukoliko želimo istinu u svom životu posegnimo za njegovom riječju. Vjeran je on i kada kaže da nam doista želi „šalom“ „otvorit će nam pamet da razumijemo Pisma“ (usp. Lk 24,45) i dat će nam svoga Duha kako bismo se u njegovoj snazi suočili sa istinom o sebi te doista obratili k njemu i primili oprost i istinski „šalom“ cijeloga bića.


s. Josipa Otahal, OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik