Treći dan trodnevlja Ispis
Petak, 27 Travanj 2018 14:36

2018-4-26Treći dan trodnevlja Bl. Ozani, četvrtak 26. travnja misno je slavlje predvodio p. Iko Mateljan u koncelebraciji s domaćim župnikom – kapelanom - Milanom Dančuom. Pjevale su sestre dominikanke. Propovjednik je započeo homiliju riječima: „Drago mi je da smo večeras zajedno u ovom vazmenom, ili kako običavamo kazati, uskrsnom vremenu, a i u trodnevnici za proslavu blažene Ozane Kotorske.

 

Dolikuje doista uživati u uskrsnom vremenu. Jer Uskrs je novo stvaranje, novi početak. Uskrs je nova šansa svakome od nas da možemo uvijek obnavljati nadu koja je u nama, a ta nada je i vjera i sigurnost da je Uskrsli Krist gospodar vremena i vječnosti.“ Potom je citirao neke tekstove iz uskrsne propovijedi svetog Ivana Zlatoustog koji potiče vjernike na istinsku radost koja je rezultat našega prihvaćanja života. „Neka onaj koji je podnosio napor posla primi sada svoj denar. Neka onaj koji je radio već od prve ure primi danas svoju pravednu plaću. Neka onaj koji došao u treću uru zahvalno bude radostan. Neka onaj koji je stigao u šestu uru ne osjeća nikakve sumnje jer neće ništa izgubiti. Neka onaj koji je oklijevao do devete ure priđe bez oklijevanja i straha. Neka onaj koji se nije pojavio do jedanaeste ure nema nikakvog straha zbog svoga zakašnjenja, jer Gospodin je plemenit. On prima zadnjega kao prvoga. On je milostiv zadnjemu, a miluje prvoga. Ona časti posao i hvali dobru odluku. Uđite, dakle, svi u radost svoga gospodara, primite nagradu prvi kao drugi, bogati i siromašni.  Neka nitko ne žali svoje siromaštvo, jer zajedničko se kraljevstvo pojavilo. Neka se nitko ne plaši smrti jer smrt nas je Gospodinova oslobodila.“

 


Govoreći nadalje o bl Ozani p. Iko je naglasio da je to bila „žena koja je vjerovala Božjoj riječi“, te je spomenuo što ga naročito dotiče iz njezina života, „to je da je istinski došla k sebi kada je vidjela križ i patnju Velikoga Petka. Čovjek po svojoj naravi od patnje bježi, ali patnja može biti nadahnuće. Bolest može biti nadahnuće da osoba postaje bolja, da puno više dobrote pokazuje. Blažena Ozana je u križu vidjela nadahnuće dobrote i nadahnuće svoga mističkoga puta. Kao da se već ugledala u poznate osobe iz dominikanskoga reda poput Katarine Sijenske, Katarine Riči, od Henrika Suzoa, Dominika, Tome Akvinskoga, pa i drugih naših svetaca i svetica, i, dakako, cijele Crkve. Razumjela je da se pod križem čovjek najbolje osjeća, da je tu čas zahvalnosti: hvala ti, Bože, za darovanu ljubav! To je križ, to je veliki Petak. Veliki Petak nije samo post i nemrs, nije samo šibe i batine, nije samo krik i plač, nego Veliki Petak je velika svetkovina ljubavi. Blažena je Ozana prepoznala u istini Velikoga Petka tu Božansku ljubav. A tko prepozna Božansku ljubav ne može ne odgovoriti. Ona je to zaživjela u sebi.

 

 

Nemamo nažalost njezinih tekstova. Da ih je pisala sigurno bi bili puni mističkog iskustva koje veže sve ljude, sve religije, sve nacije. Jer mistika je čas u kojem mi dopuštamo Bogu da bude Bog u nama. Dopuštamo Bogu da on čini s nama što hoće. Dopuštamo ono što u Očenašu govorimo Budi volja tvoja. I Ozana je, zapravo, svoj život tako i sažela. Kad se predala Bogu ona je tada pronašla i našla najviše ljudi kojima treba i može pomoći. Istinska, veličanstvena djela dolaze kada nadahnuće ne dolazi iz naših slabih, krhkih snaga, nego iz Imena Isusova, od Isusa Krista Raspetoga i uskrsloga. Zato je lijepo da smo kroz ova tri dana razmišljali o blaženoj – možemo slobodno reći SVETOJ Ozani Kotorskoj, jer nalazimo sve elemente svetosti u njezinoj jednostavnosti. I doista, jednostavnost je definicija našega Boga. Mi, kad bi htjeli spoznati narav našega Boga pogriješili bi. Kaže naš mistik Eckhart: „Kad bih mogao proniknuti narav mojega Boga, ja bih ga se odrekao, jer onda bih bio kao on ili veći od njega, a ja to nisam“. Zato, prepustimo se s povjerenjem Božjoj milosti i recimo ono što je sigurno Ozana govorila svakodnevno: Oče, neka se vrši tvoja volja. Da i mi činimo isto, neka nam sam Bog pomogne. – zaključio je svoju propovijed p. Iko.

 

Molitva za proglašenje svetom bl. Ozane

 

Svemogući Bože, tvoja je službenica bl. Ozana Kotorska svojim svetim životom povezivala narode različitih vjera i kultura i bila im uzor pravog jedinstva. Molimo te da što prije bude proglašena svetom kako bi je zajedničkim slavljem zazivali narodi Istoka i Zapada, te u miru i jedinstvu promicali tvoje kraljevstvo na zemlji, kraljevstvo pravde, ljubavi i mira. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

 

 

Molitva bl. Ozani Kotorskoj za posebnu milost

 

S velikim pouzdanjem utječem se tebi, blažena Ozano, koja si još za života spremno pritekla u pomoć svima koji su se k tebi utjecali. Izmoli mi nebesku pomoć u ovoj mojoj potrebi... da mogu zajedno s tobom zahvaljivati Bogu i slaviti ga u sve dane svojega života. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

 

 

Ako netko zadobije milosti po zagovoru bl. Ozane ili je već bio uslišan u svojim molitvama, molimo neka se javi našem kontaktu na web stranici ili na adresu:
Sestre dominikanke, Put sv. Nikole 31, 20 260, Korčula
Ako molite devetnicu bl. Ozani, onda se utječite samo njezinom zagovoru, kako bi se moglo utvrditi je li primljena milost po njezinu zagovoru.