On se na tu riječ smrkne i ode žalostan Ispis
Subota, 13 Listopad 2018 06:03

2018-10-14Kada bi bilo tko od nas bio pitan o našem djetinjstvu i tko nas je prvi naučio moliti, ukoliko je zaista tako bilo, vjerojatno bismo svatko imali drugačiji odgovor. Uvijek u našem djetinjstvu odnosno mladosti postoji ta jedna osoba koja nam je na poseban način približila vjeru, bez obzira na to jesmo li kroz život rasli u vjeri ili smo otišli nekim drugim putem, pa se opet vratili zbog različitih životnih okolnosti i situacija na same izvore kršćanske vjere.

 

Poput čovjeka iz ovonedjeljnog evanđelja, koji je od mladosti čuvao zapovijedi, kako odrastamo, baš poput njega, bivamo sve više uvjereni da smo na pravome putu. I taj put jest ispravan, no često padamo u zamku u koju je i taj čovjek upao, a Isus mu pokušava pokazati još ispravniji put. Kršćanstvo postaje tako za nas obavljanje zapovijedi bez da uviđamo smisao koji one daju našem život po Isusu Kristu, a sakramenti postaju nešto što obavljamo, a ne slavlje u kojim bivamo svaki put sve više pobožanstvenjeni u Kristu. Smatramo kako mi moramo dolaziti Bogu, da bi on došao k nama. Zapravo je stvarnost potpuno drugačija. U životu je potrebno zamijeniti uloge i svaki dan si posvješćivati da je Bog taj koji dolazi k nama, onaj koji nas prvi traži, onaj koji nas prvi ljubi, a ne da smo mi ti koji smo glavni akteri. Isus u ovom evanđelju pokušava to približiti čovjeku koji je sve zapovijedi savršeno čuvao te živio čestito i kreposno.

 

No, to nije dovoljno. U kršćanstvu to nikada neće biti dovoljno. Dovoljan argument za to jest smrknuti pogled i odlazak od Isusa tog čovjeka, jer on, neimenovana osoba u evanđelju u kojoj se svatko od nas osobno treba tražiti, nije mogla prihvatiti stvarnost koju joj Isus pokazuje. Ljepše i vjerojatno lakše jest nastaviti živjeti kao do sada, bez konkretnog odnosa s Istinom. Tako vrlo lako zamjenimo Istinu s apstraktnom i subjektivnom istinom, Žrtvu lako zamjenimo s našim žrtvama, a naša šutnja pretvara se polagano u unutarnju buku i nezdravi inat protiv Šutnje.


Svima nam je svaki dan preispitivati se pokoravamo li se Istini, koja je u kršćanstvu Osoba, a ne apstraktni pojam koji snažno grlim svojim rukama dok ga konačno ne ugušim, te koliko zaista želimo čuti Isusa i njegov pogled na naš život i uistinu vidjeti i čuti riječi koje izgovaramo i djela koja činimo.
Nemojmo biti kao oni za kojima je Isus u evađelju zavapio ''Kako li će teško imućnici u kraljevstvo Božje!''


Svi smo mi pozvani tu opomenu uputiti najprije sebi, a ne materijalnim bogatašima. Jer najgore su zlatne poluge oholosti, zavisti, sebičnosti i ogovoranja koje krijemo u riznicama svoga srca, a koje na riječ Istine ne izbacujemo van. Uistinu, blago siromasima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko....

 

s. Manes Puškarić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik