Budi svoj Ispis
Subota, 20 Listopad 2018 06:30

2018-10-21''Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge'' (Mt 10, 45).

 


Suvremene politike u prvi plan stavljaju borbu za ljudska prava i dostojanstvo čovjeka, a suvremena društva pokušavaju napustiti svaku ideju klasa. No, velik nerazmjer između siromašnih i bogatih i, štoviše, naglašena težnja i borba suvremenog čovjeka za otmjenijim položajem u društvu, za što uglednijom službom, daje naslutiti kao je suvremeni čovjek često daleko od istinskog razumijevanja upravo pojmova službe, služenja, odnosa, čovjekova dostojanstva itd. Zaključna misao Matejeva evanđelja izriče srž radosne vijesti koja poziva upravo na istinsko razumijevanje istaknutih pojmova.


Promotrimo li pojmove službe, služenja, odnosa i čovjekova dostojanstva brzo uočavamo kako su ti pojmovi u konačnici neodvojivi. Nijedna služba nije odvojiva od služenja. Naime, službom se služi. Ako se pak službom služi tada su služba i služenje neodvojivi od onoga drugoga. Služenje je relacioni pojam. Služenja nema bez odnosa. Službe mogu biti uistinu različite, ali služenja nema bez odnosa. Sve je u nekom odnosu, čovjek prema čovjeku, znanstvena disciplina prema drugoj znanstvenog disciplini, teorija prema praksi itd. Slika kojom se poslužio Tomo Vereš, hrvatski dominikanac, filozof, objašnjavajući odnos filozofije i teologije kod Tome Akinskoga može i nama poslužiti za kognitivni uspon do istinskog razumijevanja istaknutih pojmova. Naime, Vereš objašnjava kako je za Tomu filozofija službenica Objave, a ne teoloških mišljenja. Uloga joj je tumačiteljska, manifestativna kao kasnije kod Kanta koji je ustvrdio da ''filozofija ne ide iza svoje gospodarice (teologije) noseći skute njezine haljine, nego ispred nje noseći baklju'' (Vereš, T. 1978, Iskonski mislilac, 39). Slika kojom se poslužio Vereš ističe sav značaj služenja, a preneseno u kontekst međuljudskih odnosa postaje razvidno da se čovjek ostvaruje svojim služenjem, ispunjava službu (za koju je stvoren) i pomaže drugoga, čovjek čovjeka na putu spasenja. Teologija bez filozofije ne postoji, slijepa je - svako služenje je neizmjerno nužno i važno.


Raditi ono za što si stvoren, svatko neka radi ono u čemu je najbolji govorio je još Platon u Zakonima i Državi, i biti u svojoj službi najbolji što možeš, jedan je od najizvrsnijih načina služenja – svatko po primljenu daru rekao bi sv. Pavao. Možemo to reći i ovako: za istinsku radost čovjeka i dobro društva bolje je biti dobra filozofija nego neutemeljena teologija, raditi ono za što jesi. Naime, nema li veće radosti nego usrećiti i pomoći bližnjega s onim što jesi i nema li većeg promašaja od glumiti da si nešto što nisi. No, zašto je čovjeku današnjice tako teško prihvati određene službe, a očito i sebe onakvoga kakav jest? Zašto čovjek želi biti kao netko drugi? Zašto se čovjek uporno natječe za bolji položaj u društvu, zašto se neki poslovi smatraju manje otmjenima? Odgovor na takva pitanja zasigurno nalazimo u zaboravu vlastita podrijetla, izvora čovjekova dostojanstva, i nerazumijevanju istaknutih pojmova. Naime, u srži, ne postoji viša ili niža služba, otmjen ili manje otmjen posao – svaka služba i svaki posao je dostojan jer ga čovjek izvršava. Svako služenje je neizmjerno nužno i važno. Čovjek današnjice brine nepostojeću brigu, bori se i nadmeće za ciljeve i visine koje u pravom redu stvari uopće ne postoje. U tom boju za ispraznosti čovjek ne vidi da upravo zbog toga gubi radost i mir, propušta biti ono što jest, po primljenu daru, u svojoj službi služiti na zajedničkom putu spasenja. Budi svoj, budi onakav kakvim te Bog stvorio i obogatiti ćeš svijet točno s onim što svijetu treba. Bog te stvorio točno onakvim kakav trebaš biti, najboljim darom svijetu.


s. Ivana Pavla Novina, OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik