Ljubav i zapovijedi Ispis
Nedjelja, 04 Studeni 2018 07:46

2018-11-4„Čuj, Izraele! Gospodin, Bog naš, Gospodin je jedini! Zato ljubi Gospodina, Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom! (Pnz 6,4 – 6) 

Postoji kratka priča koja kaže kako je pobožni Židov došao rabinu i molio da mu razjasni što je najvažnije u zapovijedi ljubavi. Kako ljubiti: srcem, dušom ili snagom? A rabin mu odgovori: Najvažnije je ono: SVIM.


Ako zapovijed ljubavi nalaže da ljubimo Boga svim bićem, savršeno, jer je on ljubavi i štovanja vrijedan – to je nemoguće. Mi slabi i nesavršeni ljudi to ne možemo. Ako zapovijed ljubavi nalaže da ljubimo Boga jer je on naše ljubavi potreban – onda on nije u sebi savršen i blažen. Kako mogu razumjeti što nalaže zapovijed ljubavi?
"U ovom je ljubav: ne da smo mi ljubili Boga, nego - on je ljubio nas i poslao Sina svoga kao pomirnicu za grijehe naše" (1 Iv 4,10)

U ovome je ljubav: Bog je ljubio nas. Bog uvijek prvi ljubi. Iz ljubavi me je stvorio. Ljubi me oduvijek i zauvijek. Njegova ljubav je stalna i trajna i nikada se neće odmaknuti od mene. Ništa me ne može rastaviti od te ljubavi. Ništa, osim moje slobodne odluke. Ako Bog zapovijeda da ga ljubim on zapravo želi da te ljubavi postanem svjesna, da joj se predam svim srcem, svom dušom i svim umom. Boga ljubiti ponajprije znači njegovu ljubav primiti. Tko je Bog za Izraela? Govori se u Starom zavjetu Izraelu: On je tvoj Otac, Stvoritelj, tvoj život, tvoj dugi vijek, tvoj blagoslov i sreća. A što ti trebaš činiti, Izraele? Ti uz Boga prioni, uz njega se priljubi, njemu se prikloni, njegove riječi slušaj i izvršavaj. Boga ljubiti znači prihvatiti ga kao temelj svoga života. Znači prihvatiti njegovu riječ i njegovu volju, a to je više od žrtava i paljenica za koje mi mislimo da ih trebamo Bogu prinositi, kako kaže pismoznanac iz evanđelja.

 

Znamo kakve posljedice ostaju na djeci ako u djetinjstvu ne prime dovoljno roditeljske ljubavi, pažnje i nježnosti. Ne mogu izrasti u sretne i sigurne ljude spremne ljubav davati. Bog zapovijeda da ga ljubimo jer bez njegove ljubavi ne možemo biti sretni. Zar se ljubav mora ili može zapovjediti? Čovjek je može odbiti jer u njemu vreba iskonska napast: biti kao Bog, biti sebi dostatan, ne trebati drugoga, ni Boga ni čovjeka.  

 

Što znači ljubiti bližnjega? Kad postanemo svjesni da smo ljubljeni od Boga i da nam je ta ljubav životno potrebna, onda ćemo tako promatrati i bližnje. Gledat ćemo druge kao ljubljenu Božju djecu i željet ćemo da toga postanu svjesni. Nećemo nad drugima vladati ili ih potčinjavati, jer svi imamo jednako dostojanstvo i slobodu djece Božje.

 

Tko bi se usudio reći kako Boga ljubi svim srcem, svom dušom, svim umom i svom snagom? Njegovu ljubav nikada nećemo moći u potpunosti primiti jer nas beskrajno nadilazi. Primiti ljubav – to zahtijeva htijenje i napor, trud i odricanje. Ali uvijek nam u pomoć dolazi naš Veliki svećenik, koji je jednom zauvijek savršeno prihvatio Očevu ljubav i njegovu volju i za nas se prinio. U njemu i po njemu možemo ljubiti Boga i bližnjega.

 

s. Blaženka Rudić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik