Ostati Ispis
Subota, 10 Studeni 2018 07:11

2018-11-10Znam, doći ćeš. Rekao si (vrata su otvorena). Stojim na pragu i čekam. Čekam tvoj povratak.

 

I bude ponekad jesen i sitna kiša unutra ulazi i ostavlja svoje tragove po meni (dok se put gubi u magli). Ponekad i ne bude jesen, nego samo neki drugi, običan dan, provuče se iza ugla, a da se i ne primjeti. I oni dani negdje između, prepuni sunca ili prepuni tuge i onda opet bude jesen. I čekam. Doći ćeš. Rekao si.

 

Stojim na vratima. Smiju se ponekad, oni što velikim koracima kroče kroz život. (Što vole pozdrave na trgovima i pročelja na gozbama.) A ja ostajem šutjeti, na vratima, dok još jedna jesen prolazi.

 

Hladno je (kako i dolikuje jeseni). A unutra tako je toplo, tako omamljujuće meko i udobno, tako uspavljujuće daleko od jeseni i kiše i hladnoće i čekanja. I praznih ruku. I tebe. (A rekao si da ćeš doći.)

 

Ponekad ova tišina umara. Pa zaustim kao da ću nešto reći. (Mnogo bi se toga moglo izgovoriti. O jeseni i hladnoći i čekanju i kako sve to predugo traje, a ti si rekao da ćeš doći i ne dolaziš, dok kiša ostavlja svoje tragove po meni, a unutra tako je toplo.) Zaustim. I ostajem šutjeti. Čekam.

 

Jer, što ako dođeš baš kad zatvorim oči ili zatvorim vrata, ako dođeš dok ne gledam ili me ovdje nema, a rekoh da ti vjerujem, da ostajem? (Lomi se život, lomi se srce. Jesen je.)

 

A nemam drugog do li sebe (poput one udovice), na vratima čekanja, na rubu bivanja (i tvog nedolaska), na rubu života dok iščekujem. Spušta se noć. (Proći će i ova jesen.) Šutim. Svakog dana iznova, gledajući u daljinu iz koje očekujem tvoj lik. Doći ćeš (rekao si). Svakog dana iznova.

 

Šutim. Kiša će. Zatvaram oči i duboko udišem ovu jesen (kao da tvoju blizinu udišem). Možda se druga svjetla gase (oni s trgova i gozbi odavno su na počinku). Zatvaram oči i zamišljenim te rukama primam. Znam da ćeš doći. Dok na vratima čekam. Dok se druga svjetla gase. Ostajem.

 

s. Jana Dražić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik