Dan posvećenog života u Dubrovačkoj biskupiji Ispis
Nedjelja, 27 Siječanj 2019 16:32

2019-1-26-dpzU Dubrovniku je u subotu 26. siječnja proslavljen Dan posvećenog života. Na susretu su se okupili redovnici i redovnice Dubrovačke biskupije te prigodnim programom, euharistijskim klanjanjem i svetom misom zahvalili Bogu za dar zvanja.


Susret je započeo u dvorani Ivana Pavla II. molitvom Trećeg časa, nakon čega su okupljene pozdravili fra Stanko Dodig, pročelnik Vijeća za posvećeni život Dubrovačke biskupije, i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Učenice iz doma Paola di Rosa koji vode sestre Službenice milosrđa potom su izvele kratki program, dvije pjesme i igrokaz „Prtljaga“, pokazavši na zanimljiv način kako je potrebno Bogu (i bližnjima) dopustiti da nas oslobodi tereta koji tijekom života skupljamo.


Uslijedilo je euhristijsko klanjanje u crkvi Male braće, koje su pripremile sestre franjevke od Bezgrešnog začeća s Danča, te okupljanje u crkvi sv. Vlaha, iz koje se nakon blagoslova svijeća u procesiji krenulo do katedrale Gospe Velike. Misno slavlje predslavio je biskup Mate Uzinić, a pjevanje predvodile sestre dominikanke. Biskup je u propovijedi pozvao okupljene da u Isusovom poslanju sedamdesetdvojice prepoznaju i svoj poziv posvećenih osoba. Šalje ih po dvoje zajedno – važna je zajednica, istaknuo je biskup, s drugima vršiti poslanje. Redovnik ili redovnica ne smiju živjeti „solirajući“, koliko god imali darova, jer je takav život bez konteksta. A kontekst je zajednica, zajedničko poslanje. Konačno, kontekst je Kristovo poslanje. To poslanje moramo uvijek vršiti kao „janjci“, a ne kao vukovi, čemu smo ponekad skloni: bez kese, bez torbe, bez novca i obuće – drugim riječima, trebamo se osloboditi svih tereta, kao što smo to ranije vidjeli u igrokazu. Izdvojio je potom neke naglaske iz pisma uz Dan posvećenog života „Baštinici kristovi“ Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života i Hrvatske redovničke konferencije. Susret je završen zajedničkim objedom u biskupijskom sjemeništu.

 

s. Jana Dražić OP

Više na linku http://www.dubrovacka-biskupija.hr/portal/index.php?option=com_k2&;view=item&id=6556:dan-posve%C4%87enog-%C5%BEivota-u-dubrovniku-u-sredi%C5%A1tu-poslanja-nismo-mi-nego-isus&Itemid=466