Isusov pogled ljubavi Ispis
Nedjelja, 14 Travanj 2019 14:53

2019-4-14Jedan od najdirljivijih prizora u Bibliji po meni je svakako onaj kad Petar plače nakon što je zatajio Isusa. To se dogodilo u noći nakon što je Isus slavio svoju posljednju večeru s učenicima i molio u Maslinskom vrtu.

 

Vjerujem da nam je svima dobro poznato što se dogodilo s Petrom nakon Isusovog uhićenja. Vidimo Petra kako je tri puta zatajio Isusa, kako mu je Isus navijestio da će se dogoditi. Znamo i da je Petar gorko zaplakao, ali može nam promaknuti to da je zaplakao tek nakon toga što ga je Isus pogledao.


Isus ga je pogledao. Kakav je to morao biti pogled? Kako je to Isus pogledao Petra? Isusova otkupljujuća muka je već počela, počela je još u Maslinskom vrtu, a kulminirala je njegovom smrću na križu. Možemo reći da je Isus bio u velikoj patnji, velikoj boli. A tu blizu, pored njega, nalazio se jedan od njegovih učenika. Kada je čovjeku teško, potrebna mu je pažnja, potrebno mu je da netko bude uz njega. Znamo kad smo bolesni, onda želimo da nam netko skuha čaj, da nas netko pogleda, da nas netko pita kako smo i što nam treba. Kad nam je teško želimo da nas netko primjeti, da nas utješi. Isus je bio bez ljudske pažnje i utjehe tada. Potpuno sam. Isusa je sigurno još više boljelo Petrovo zatajenje zbog toga što je i sam bio u patnji i svaka lijepa riječ bi mu puno značila. Nikoga nije bilo oko njega tko bi mu lijepu riječ uputio. A Petar se pravio kao da ga ne pozna. A što je sve Isus učinio za njega, i ne samo za njega, za sve svoje sunarodnjake?


Čitamo da se Isus obazreo i pogledao Petra. Je li to bio prijekoran pogled? Ili pogled pun ljubavi?


Mislim da je bio pogled pun ljubavi. U svojoj boli i patnji, u svojoj teškoj muci, Isus Petra gleda s ljubavlju. I Petar gorko plače, jer je izdao ljubav, jer je zatajio Isusa koji ga voli i kad mu je teško i kad i sam pati i kad je i sam potreban pažnje. Da, vjerujem da je Isusov pogled bio pun ljubavi. Inače, teško da bi se Petar obratio. Teško da bi Petar gorko zaplakao. To su bile suze pokajanja, suze žalosti jer je izdao onoga koji je najviše zaslužio našu ljubav.

 

I nama je potreban Isusov pogled da bismo se obratili. Ne možemo sami. Ne možemo sami vidjeti svoje grijehe, ako nam Isus ne udijeli tu milost. Jedino u svjetlu njegove ljubavi mi vidimo svoje nedostatke. I znamo što trebamo činiti.

 

Još mi se nešto čini ovdje važnim primijetiti. Petar je išao za Isusom, slijedio ga je. Piše da ga je slijedio izdaleka, znači da je u njemu bilo i straha, da nije baš hrabro išao za Isusom, ali ipak, barem izdaleka ga je slijedio. Osim Petra, slijedio ga je i Ivan. Ali samo njih dvojica, od svih učenika. Ostali su se razbježali. Vidimo u Petru dobru volju, nastojanje, želju. Moramo mu priznati, da je, unatoč svojim ljudskim slabostima, pokazivao veliku želju da slijedi Isusa. Bio je slab, ali je pošao za Isusom. To nam svima može biti veliki poticaj. Često se osjećamo grešnim, slabim i nedostojnima da bismo bili Isusovi učenici. Ali samo ako idemo za njim, ako ga slijedimo, onda možemo vjerovati da će i nas Isus pogledati u ključnim trenucima i kao i Petru donijeti spasonosno kajanje i obraćenje. Nemojmo misliti da se prvo moramo obratiti da bi nas Božja ljubav mogla darivati. Dok još bijasmo grešnici, Krist za nam umrije (kaže sv. Pavao). Da, umro je za grešnike, a ne za pravednike. I sam Isus je govorio da je došao radi grešnika, a ne radi pravednika. U tome se svi možemo pronaći.

 

s. Barbara Bagudić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik