U novosti hodimo Ispis
Subota, 18 Svibanj 2019 11:16

2019-5-19Ulazna pjesma 5. vazmene nedjelje poziva nas: „Pjevajte Gospodinu pjesmu novu, jer učini djela čudesna, pred poganima pravednost objavi“.

 

Koje je najčudesnije djelo Božje? Zasigurno uskrsnuće Isusa Krista. No, još je čudesnije što je Bog svoju ljubav u Isusu uskrslome objavio i ponudio poganima, odnosno svim ljudima dobre volje. Novozavjetna knjiga Djela apostolska, koju čitamo u vazmenom vremenu, svjedoči o smjelom i nadahnutom propovjedanju apostola, te o mnogim obraćenjima. Tako je prva kršćanska zajednica rasla, napredovala i radovala se. Nije to išlo bez poteškoća. Apostoli su podnijeli mnoge protivštine zbog svoga svjedočenja, pa i samu smrt. Ni i prvoj zajednici nije bilo sve idealno, iako se ona stavlja za uzor. Ali novost uskrsnuća bila je tako snažna da nije mogla biti ničim zaustavljena.


Ta novost izražena je novom zapovijedi ljubavi. Nju je Isus izrekao u oproštajnom govoru svojim apostolima na Posljednjoj večeri. No, oni su je mogli pravo shvatiti tek nakon Isusove smrti i uskrsnuća, odnosno silaska Duha Svetoga. „Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas!“ (Iv 13,34) U čemu je novost ove zapovijedi? pita sv. Augustin. I tumači: „Zar se ta zapovijed nije nalazila već u starom Božjem zakonu, gdje je zapisano: Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe? Zašto onda Gospodin naziva novim ono što je jasno dokazano da je toliko staro? Je li ta zapovijed nova zato što je s nas svukao starog, a obukao nas u novog čovjeka? Obnavlja onoga koji sluša, ili još bolje onoga koji je poslušan, ne svaka ljubav, nego ona koju Gospodin – za razliku od tjelesne ljubavi – označava ovim dodatkom: Kao što sam ja ljubio vas. Ta nas ljubav obnavlja da postanemo novi ljudi, baštinici novoga Saveza i pjevači nove pjesme.“ (Iz Rasprava o Ivanovu Evanđelju)


Dok putujemo ovom zemljom naša će ljubav uvijek biti nesvršena, i naša čežnja za onom istinskom ljubavlju koju daruje samo Bog, uvijek sve veća. Cilj nam je stići tamo gdje više neće biti boli, tuge i jauka, jer će Bog biti s nama u punini, i mi s njime. To je zapravo jedina čovjekova želja: biti u zajedništvu s Bogom, gledati Njegovo lice. Sam Bog nas za to osposobljava. Strpljiv je s nama, milosrdan, bogat dobrotom i spor na srdžbu zbog naših nesavršenosti, kako nam govori Ps 145. Pozvani smo svakodnevno ulaziti u novost života i u novost ljubavi osnaženi Isusovom riječju.

 

s. Blaženka Rudić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik