Kristov duh Ispis
Subota, 08 Lipanj 2019 09:15

2019-6-9"A nema li tko duha Kristova taj nije njegov"( Usp. Rim. 8,2)
Isus je svoje sljedbenike nazvao lozom a sebe trsom. (Usp. Iv 15, 1-8) Ta čudesna simbioza trsa i loze blijeda je slika misterija suživota Krista i njegovih sljedbenika. Isti život u njima struji, ista ljubav, milosrđe i praštanje.

 

Slika govori da nismo samo bliski već smo jedno. Isti sok, ista životna snaga protječe našim venama. Loze ovise o trsu, a Kristovi učenici o Kristu. Otac Nebeski je vinogradar koji strpljivo njeguje loze, obrezuje ih kako bi postale što sličnije svome trsu. Bez Duha Božjega koji lozu oživljava, mladice venu, nazaduju, umiru. Čovjek se pokušava dokazati svojom ograničenošću, slabošću, ohološću, sebičnošću, svime što ga od Boga udaljava i pokazuje kako ljudske snage nisu dostatne da bi čovjek postao prava Kristova slika.


Bez Duha kojeg je Krist obećao svojim učenicima maloprije svoje muke i smrti, čovjek se brzo umori, jer ga pritišče osjećaj nemoći i životne besplodnosti. Zanimljivo je znati i biti svjestan činjenice da plod ne rađa na lozi već na mladicama. Duh kojeg nam je Krist obećao a Otac ga šalje izvor je snage i zalog života. Kristov je to duh, duh istine, zajedništva i ljubavi. Taj Duh je trajno s nama ako mu samo dopustimo da nas usmjerava, poučava, potiče, ohrabruje, savjetuje. Duh je to Oca i Sina koji čovjeka poziva da živi u skladu s Isusovim naukom i primjerom njegova života. Taj Duh vodi cijelu Crkvu i pojedinca. On nas poučava kako izvršiti svoje poslanje širenja radosne vijesti svima koji je ne poznaju ili je ne žele poznavati. Osnažit će nas i poučiti kako biti istinski svjedok Krista među ljudima, kako svijetu svjedočiti Boga koji se u Kristu objavio. Po Duhu Bog djeluje kroz svakog čovjeka koji mu se otvori, po Duhu čovjek donosi plodove trsa i mladice.


Sveti Pavao odvažno pokazuje ljude koji po Duhu ne žive. To su oni među nama koje "krasi": bludnost, nečistoća, razvratnost, idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađe, ljubomora, ubojstva, srdžba, spletkarenje, razdori, strančarenja, pijančevanja, zavist (Usp Gal 5, 19-21) i sve ostalo što ljude zarobljava, čini ih nesretnima, nemirnima i praznima.


Plodovi Duha su poželjni i vidljivi u svijetu, u životnom okruženju, u djelovanju i vladanju ljudi otvorenih za primanje svih darova Duha čiji su plodovi "ljubav, radost, mir, strpljivost, velikodušnost, uslužnost, dobrota, krotkost, vjernost, blagost, uzdržljivost, čistoća. (Usp. Gal 5, 22-23)


Duh Sveti je zalog uspješnog i svetog života, života punog ljubavi, zajedništva i istine, svega što je potrebno čovjeku da sretno i plodonosno odživi svoj zemaljski život i svoje poslanje do kraja ispuni. Gospodin Isus je na sve mislio, sve predvidio i za čovjeka se do kraja pobrinuo. Zalog je bio njegov silazak među ljude, žrtva života i neizmjerna ljubav prema čovjeku. Živimo u Duhu i po duhu , svjedočeći svijetu da smo sinovi Oca Nebeskoga, braća i sestre Isusa Krista.


s. Katarina Maglica OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik