Spasenje po vjeri u Isusa Krista Ispis
Subota, 12 Listopad 2019 09:37

2019-10-13Što znači vjerovati u Isusa Krista? Kako ga susresti? Kako doživjeti stvarnost da je Isus živ i prisutan u mom osobnom životu? Zašto se to ne vidi na vjernicima? I zašto tako malo privlače i oduševljavaju druge za Isusa?


Starozavjetno čitanje današnje nedjelje donosi događaj ozdravljenja Naamana Sirca od gube i njegovo obraćenje Bogu Izraelovu. Naaman je čuo da u Izraelu ima prorok koji bi ga mogao izliječiti od gube. On je imao svoju zamisao kako bi to trebalo biti: prorok će staviti ruku na bolesno mjesto i guba će nestati. Međutim, prorok Elizej nije ni izišao da ga vidi kad je stao pred njegova vrata, nego ga je poslao na rijeku Jordan da se okupa. Naaman je bio ljutit i uvrijeđen, ali na nagovor svojih slugu učinio je to. Sluge misle: nije to teško, ne košta ništa, a možda pomogne. Naaman je ozdravio. Iznenađen je i oduševljen. Želi zahvaliti proroku. Elizej ne pripisuje čudo sebi i ne želi primiti ništa na dar. Videći prorokovu skromnost Naaman prizanaje Boga Izraelova svojm Bogom i odlučuje da se više neće klanjati drugim bogovima.


Evanđeoski odlomak stavlja nam pred oči ozdravljenje deset gubavaca. Oni su zamolili Isusa da im se smiluje. Isus im ne čini ništa, nego ih šalje svećenicima. Dok su išli, ozdravili su. Vjerojatno su ona devetorica Židova otišla svećenicima koji su ustanovili da su čisti i da se mogu vratiti u zajednicu. Tako su ispunili ono što Zakon propisuje. A stranac, Samarijanac, vratio se zahvaliti Isusu. Povjerovao je da mu je ozdravljenje i spasenje darovao Isus.


Naaman i Samarijanac bili su stranci, nisu pripadali izabranom narodu. No, darovano im je spasenje. Oni su zahvalni za taj dar. Onih devet gubavaca tražili su ozdravljenje i dobili ga, ali nisu tražili Isusa. Zato ga nisu susreli. Zato nisu došli ni zahvaliti.


Sveti Pavao naglašava Timoteju da se spominje Isusa Krista, uskrsla od mrtvih. Pavao podnosi sve poteškoće i nevolje radi izabranih, svoga naroda, kako bi i oni upoznali Isusa Krista i zadobili spasenje.


Danas mnogi ne vole čuti da je Isus jedini Spasitelj ljudi. Misle da nije nužno vjerovati u tu istinu i prihvatiti Isusa kao Spasitelja. Vjeruju da je moguće spasiti se vlastitom duhovnom energijom, dobrom voljom, različitim tehnikama vladanja vlastitim umom i duhom. Problem je i kod samih kršćana što su rijetki susreli Isusa kao živoga i uskrsloga. Više se oslanjaju na vlastite molitve, obrede i tradiciju. Neka poruka današnjih čitanja probudi u nama želju susresti Isusa i prihvatiti ga vjerom u svom osobnom životu.

 

s. Blaženka Rudić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik