Pučke misije u Stocu Ispis
Ponedjeljak, 18 Ožujak 2013 15:07

2013-3-18-misije1Naši dominikanci, p. Jozo Čirko i p. Ivo Plenković vodili su pučke misije u župama Stolac i Aladinići u Hercegovini od 10. do 17. ožujka. Te su misije organizirane povodom 150. obljetnice župe sv. Ilije Proroka u Stocu pod geslom „Katolička obitelj dnevno moli.“ Pozvali su i nas sestre da dođemo jedan dan i predstavimo svoju zajednicu.


Tako su s. Rahela, s. Ljubica i s. Barbara u subotu prije podne imale susret s djecom u župi Aladinići. P. Ivo Plenković je predvodio sv. Misu, a nakon mise je s. Barbara rekla nešto o dominikanskom Redu i o našoj Kongregaciji osnovnoškolskoj djeci koji su se okupili na ispovijed i sv. Misu.
Popodne smo bile u Stocu gdje je sv. Misu predvodio i na njoj propovijedao p. Jozo Čirko. P. Jozo je istaknuo važnost molitve krunice u obiteljima i pozvao sve da odvoje vrijeme za molitvu. Nakon sv. Mise p. Jozo je imao kratko predavanje za mlade i za sve one koji se tako osjećaju. Potaknuo ih je na ustrajan rad jer se samo tako postižu rezultati. Upozorio ih je da ne vjeruju onima koji obećavaju brz uspjeh i rezultate bez napora. Posebno ih je upozorio na posljedice konzumiranja droge i bavljenja kockom, ali s autoritetom onoga koji se susreće i radi s onima koji su upravo tako počeli svoju mladost. Pozvao ih je da preispitaju svoj odnos s roditeljima i svojim bližnjima, jer se tu najbolje vidi kakav je tko čovjek.
Nakon kratkog nagovora p. Joze, s. Rahela je uz prezentaciju rekla nešto o našem Redu i našoj zajednici.
Crkva je bila dupkom puna i mnogi su stajali. Stolac je jedna doista aktivna župa, i mogli smo vidjeti kako se mnoštvo ljudi ispovijeda, pričešćuje. Uvečer na misi je 30 ministranata ministriralo, uz budno oko s. Alojzije, milosrdnice koja radi u župi. I mi smo se duhovno osvježile vidjevši ovako živu vjeru i zdrave obitelji koje sudjeluju u svojoj župi. Posebno nam je bilo drago vidjeti djecu u crkvi koji su se besprijekorno ponašali za vrijeme sv. Mise. Sjedili su na stepenicama ispod oltara jer u crkvi nije bilo mjesta i cijelo vrijeme strpljivo sve pratili i slušali.

s. Barbara Bagudić OP