Križni put na obroncima Svilaje Ispis
Ponedjeljak, 18 Ožujak 2013 15:33

2013-3-18-kput svilajaNa obroncima Svilaje, u Čavoglavama, u molitvi ovogodišnjeg Križnog puta mladih Šibenske biskupije, 19. ožujka u 9.00 sati okupilo se oko 350 mladih iz različitih mjesta i gradova s područja cijele biskupije. Na početku otac biskup Ante Ivas pozdravio je sve pristigle i uputio im blagoslovne riječi, popraćene stihovima Šibenčanina Vinka Nikolića.

Na opće iznenađenje i radost, mlade su dočekali pjevač Marko Perković Thompson i Mate Bulić s kojima se većina željela slikati i imati uspomenu...
Cilj i želja organizatora Križnog puta je - u vremenu korizme osjetiti muku Krista, uprisutnjenu i življenu u mukama današnjeg čovjeka. Hod za Kristom nikada nije bio lagan, ali On je rekao...“dođite k meni svi umorni i opterećeni,  ja ću vas odmoriti...“ .
Prolaziti brdima i brježuljcima, ravnicama i natopljenim njivama, mekom zemljom i kamenjarom, zapravo simbolizira naše životne putove, životne križeve...  Hod djevojaka i mladića trajao je punih  osam sati.
S. Jakica s 15 učenika iz OŠ Jurja Šižgorića, pridružila se molitvi i hodu kroz mjesta Dalmatinske Zagore. Iako su bili najmlađi sudionici, (učenici su 7. i 8. razreda), hrabro i požrtvovno su nosili križ i ustrajali do kraja. Žuljevi, umor i bol, utopili su se u radost i zadovoljstvo kada su u slavlju sv. mise oduševljeno i snažno pjevajući izražavali svoju zahvalnost Bogu za sve darove života i dana.
Neka Gospodin blagoslovi sve, one koju su sudjelovali i one koji su željeli sudjelovati, a iz različitih razloga nisu došli...,  sve one koji nisu mogli doći, a bili su duhom uz mlade.
Neka Gospodin podari našoj zemlji mir i blagoslov po molitvi i žrtvi hrabrih svjedoka i ustrajnih tražitelja Istine i Ljubavi.

s. Jakica Vuco