Križni put pjevačkih zborova u Splitu Ispis
Subota, 23 Ožujak 2013 08:58

2013-3-23-split kputPonukani željom za zajedničkim razmatrenjem Muke Gospodnje, pet crkvenih pjevačkih zborova splitsko-makarske nabiskupije se okupilo na tradicionalnom zborskom križnom putu 21.03. 2013 u 20.00 sati u splitskoj crkvi svetog Dominika.


Zborski križni put zamišljen je  kao glazbeni događaj,  meditativo - molitvenoga ozračja, preko kojeg se razmatraju postaje križnoga puta, uz pjevanje zborskih četveroglasnih skladbi. Skladbe su sakralno - liturgijske tematike iz domaće i svjetske baštine, a nadahnute su Kristovom mukom.
Zborovi koji su sudjelovali križnom putu pripadaju splitskim župama: svetog Pavla apostola – Pujanke; Gospe u Siti – Strožanac; Prečistog Srca Marijina, Gospe Fatimske – Škrape; sv. Roka – Gripe; Konkatedrale sv. Petra – Lokve.
Zbor župe Prečistog Srca Marijina - Gospe Fatimske izveo je skladbe koje su predhodile II, XI, i XIV postaji križnog puta. Izvedene skladbe su Križu sveti – don Šime Marović,  Crucifixus - Credo (III stavak) - Antonio Vivaldi i Razdjeliše među se (Ps.22) don Šime Marović.

Najzapaženija skladba na zborskom križnom putu zasigurno je bila Crucifixus - Credo (III stavak) - Antonia Vivaldia. Skladbu je, osim orgulja na kojima je svirao Duje Giljanović, pratio i mali gudački kvartet sastavljen od učenika glazbene škole Josip Hatze iz Splita. Violine su svirale Dora Bronić i Iva Pecotić; violu Antea Mrčela i violončelo Marin Bužančić.

Naravno, sve to je bilo usklađeno pod dirigentskom palicom voditeljice zbora s. Pavle Negovec. Glasovnu pomoć smo osjetili i od s. Josipe Otahal koja svoje studenske dane provodi u dominikanskom samostanu svete Katarine Sijenske na splitskim Škrapama.

Tekst križnog puta napisao je dubrovački svećenik don Mirko Talajić (1912.-2000.) dok je narator susreta bio gospodin Trpimir Jurkić.

Zborski križni put održan je u sklopu  međunarodne manifestacije Dani kršćanske kulture koja uključuju: izložbe, koncerte, tribine, okrugle stolove, predstavljanja knjiga i nosača zvuka, kazališne predstave, filmske projekcije itd.
Manifestacija se prvi put održala 2005. godine u Splitu i otada je postala prepoznatljiv sadržaj koji predstavlja značajan doprinos kulturnom bogatstvu i raznolikosti u hrvatskom društvu.
Ciljevi Manifestacije su, s jedne strane, ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo i pokazati zašto se europska kultura u svojoj najdubljoj matrici može nazvati kršćanskom te uputiti na djela i osobe bez kojih je ona nezamisliva. S druge strane, Manifestacija želi otvoriti prostor suvremenim autorima, onima koji osluškuju vrijeme u kojemu živimo i koji na različitim područjima kulturnog i umjetničkog djelovanja stvaraju nadahnuti kršćanskom vizijom svijeta i stvarnosti.
Ovim putem želimo zahvaliti svim sestrama dominikankama koje djeluju na području Splita i koje su svojim dolaskom na križni put odale priznanje zboru župe Prečistog Srca Marijina - Gospe Fatimske i njihovoj voditeljici s.Pavli na trudu kojem polažu u promicanje crkvene glazbe i dominikanskog Reda.

 

Petar