Pokretanje kauze za kanonizaciju bl. Ozane Kotorske Ispis
Ponedjeljak, 08 Travanj 2013 15:26

2013-4-8-kauzaDominikanka Ozana iz Kotora (1493 - 1565), koja je živjela i umrla na glasu svetosti, proglašena je blaženom 1927. godine, iako je proces za beatifikaciju pokrenuo o. Anđeo Marija Miškov još 1905. godine. Ove godine na njezin blagdan 27. travnja, pokrenut će se proces za kanonizaciju. Naša vrhovna glavarica s. Dolores Matić uputila je poticajno pismo za tu prigodu.


 


            
            

 

Drage moje sestre,

U ovoj devetgodišnjoj pripravi za Jubilej 800.godišnjice potvrde Reda, neizmjerna mi je radost obavijestiti vas da će na sam blagdan bl.Ozane Kotorske, 27.travnja 2013., mons.Ilija Janjić kotorski biskup službeno
proglasiti  otvorenim proces  kanonizacije tj. kauze za proglašenje svetom naše  susestre , dominikanke, blažene Ozane Kotorske. Tog dana će se slaviti svečana Euharistija u 11 sati u katedrali sv.Tripuna gdje će tri dana ranije biti prenešen sarkofag s tijelom blažene Ozane. Naša Kongregacija svetih Anđela Čuvara i Hrvatska dominikanska Provincija Navještenja Bl.Djevice Marije potpisat će tog dana i službeni dokument o suakterstvu u kauzi kanoninzacije. Sestre naše Kongregacije od samih početaka su  njegovale pobožnost i utjecale se zagovoru  te drage blaženice. Već u  temeljima osnivanja Kongregacije
kada je Otac A.M.Miškov  slao dopise Svetoj stolici u Rim , navodio je
upravo bl.Ozanu kao članicu i sestru naše Zajednice koja je iz naših redova
 i  „ prava sestra naših sestara, a u gradu Kotoru se  štuje ko' svetica“.
Kroz to vrijeme  je istraživao njen život i herojske kreposti, pa je pokrenuo kauzu za beatifikaciju. Zbog tadašnjih teških ekonomskih i ratnih prilika, postupak se teško privodio kraju. Tek  u prosincu 1927. godine papa Pio XI proglašava je blaženom.


Ovogodišnje slavlje i početak Kauze za kanonizaciju divno se uklapa i s proslavom  520 godina od njenog  rođenja.
Blažena Ozana je zablistala ljepotom svoje duše u vremenima teških prilika u Crkvi i društveno političkih prilika u društvu.  
Kriza vjere rasla je u to vrijeme brzinom svjetlosti.  
I danas su ponovno teška vremena: kriza identiteta, vjerske krize,ratovi i nemiri u društvu, ekumenske podjele koje još uvijek nagrizaju Kristovu Crkvu.
Ozana je poput svetog Dominika živjela za Boga i za čovjeka.
Njezine kreposti i vrednote vjere, ljubavi, dobrote, jednostavnosti, i  milosrđa traže se danas možđa više nego ikada .  Trudimo se sestre poput naše blaženice prepoznavati Božje tragove u svemu stvorenom i širiti Njegovo milosrđe svima do kojih dopiremo bilo mislima ili životom.  

Molimo zagovor bl.Ozane za sebe, za našu Zajednicu za našu Domovinu i čitav svijet. Neka Njezinim zagovorom Kristova Crkva zablista jedinstvom u vjeri, nadi i ljubavi kako bi se naša blaženica što prije pridružila zajednici Svetih u Nebesima. Probudimo vjeru, izmolimo čudo i uskoro ćemo našu sestru  i službeno nazivati svetom.
            Neka nam svima izmoli kreposti koje su  krasile njen život.

                                   
                    Vaša  u Kristu i sv. Dominiku,

                                                                      s.Dolores Matić,OP vrhovna  glavarica