Proslava sv. Dominika u Korčuli Ispis
Petak, 09 Kolovoz 2013 19:29

2013-8-9-dominikJoš jednom, u samom srcu ljeta, brojni su se vjernici okupili na euharistijskom slavlju što ga je 8. kolovoza, na svetkovinu sv. Dominika u kući matici sestara dominikanki Kongregacije Svetih Anđela Čuvara predvodio fr. Iko Mateljan, dominikanac, uz koncelebraciju brojne subraće redovnika i svećenika. Već od same zore činilo se kao da su i suncem obasjano more i bijeli kamen samostanskih zidina kuće matice sestara dominikanki odisali duhom Bijeloga sveca.

Sveti Dominik, osnivač Reda propovjednika, bio je čovjek molitve, studija i sućuti, i kao takav svjetlo je koje je rasvijetlilo i Bogu privelo mnoge duše, približio nam je preko primjera iz života sveca fr. Iko. Bijeli svetac, osim što primjerom nama svijetli, on i nas poziva da svoje talente hrabro i neumorno ugrađujemo u Tijelo Njegovo, u Crkvu. Poziva nas da i mi budemo svjetlo što će rasvjetljivati tamu zabluda i nevjere te dušama pokazati siguran put Bogu.
Nakon euharistijskog slavlja prisutni prijatelji Bijeloga Reda druženje su nastavili za zajedničkim obiteljskim stolom sestara. Dobrodošlicu svima izrekla je s. Blaženka Rudić, kućna starješica te časna majka s. Katarina Maglica koja je svima poželjela da budućnost gradimo upravo u duhovnom tonu nasljedujući sv. Dominika propovjednika istine. Svoje čestitke sestrama i braći te cijelom Redu Propovjednika izrekli su i brojni okupljeni. Fr. Jozo Zovko na osobit je način poželio da ova redovnička kuća nikada ne ostane prazna, da duhovno raste i da i dalje bude duhovna snaga ovoga grada i otoka. U istom tonu sestrama je svetkovinu čestitao gradonačelnik grada Korčule Vinko Kapelina ističući da su bijele sestre kroz povijest uvijek bile one pod čijim je duhovnim okriljem ovaj grad rastao i odrastao i da se tome nada i u budućnosti.
Razgovor, pjesma i čestitke pod duhovnim okriljem Bijeloga sveca ovoga dana, svima nam je nadahnuće, radost, ali i poticaj da u ovaj svijet u kojem živimo donesemo Božjega svjetla. Sveti Dominik nas sve svojim primjerom poziva da i mi živimo i budemo propovjednici Istine, radost i svjetlost ovome svijetu.


s. Ivana Pavla Novina, OP