Susret zborova u Vepricu Ispis
Četvrtak, 12 Rujan 2013 14:06

2013-09-13-vepricU subotu 7. rujna, uoči blagdana Male Gospe, u Vepricu kod Makarske održan je susret crkvenih zborova Splitsko-makarske nadbiskupije. Organizator susreta je ured za crkvenu glazbu Splitsko-makarske nadbiskupije pod vodstvom don Šime Marovića.


Ovo je bio jedan hodočasničko-molitveni način na koji su zborovi splitsko-makarske nadbiskupije dali svoj doprinos u Godini vjere koju je 11. listopada 2012., otvorio Papa Benedikt XVI. U svomu pismu Vrata vjere, on ističe da je prvotni cilj Godine vjere «poziv na autentično i obnovljeno obraćenje Gospodinu, jedinom Spasitelju svijeta» (br. 6). Stoga ovu godinu treba živjeti kao dar Crkvi i prihvatiti je kao poticaj, da bismo produbljeno upoznali i proživjeli otajstva spasenja. Vjera, primljena kao Božji milosni dar, povećava se navještajem Riječi i oblikuje život svakoga vjernika, vodeći ga prema smislu života.


Na popodnevnom susretu i svetoj Misi sudjelovalo je oko 35 zborova sa oko 900 pjevača iz svih župa Splitsko-makarske nadbiskupije uz pratnju svojih voditelja i župnika. Na ovom velikom događaju organiziranom od strane nadbiskupije, prisustovala je s. Pavla sa zborom župe Prečistog srca Marijinog - Gospe Fatimske. Iz župe Gospe Fatimske sa Škrapa su išla dva autobusa hodočasnika uz pratnju župnika don Mije Grozdanića. Kako je Vepric poznato Marijansko svetište osim pjevača na susretu su sudjelovali i mnogobrojni hodočasnici iz svih krajeva Splitsko-makarske nadbiskupije, s obližnjih otôka i iz Bosne i Hercegovine.

Bogati molitveno - meditativni program započeo je u 15.30 putem križa, te molitvom svete krunice prije Mise. Svečanu svetu Misu predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uz koncelebraciju upravitelja svetišta don Alojzija Bavčevića i 30-ak svećenika. Zborom od preko 900 pjevača i pukom ravnao je don Šime Marović, dok je za orguljama bila s. Mirta Mačina –Škopljanac, (sestra milosrdnica) orguljašica splitske katedrale sv. Duje.

 

petar