Duhovne vježbe u Korčuli Ispis
Četvrtak, 19 Rujan 2013 13:45

2013-9-8-duhv korculaDuhovne vježbe za sestre održane su od 8. do 14. rujna 2013. godine u samostanu Anđela Čuvara u Korčuli. Voditelj duhovnih vježbi bio je isusovac p. Niko Bilić koji je svoju temu naslovio Vjera u Bibliji i redovnica danas. Na početku duhovnih vježbi p. Niko se osvrnuo na čovjekov temelji poziv.

 

Potom je na kronkretnim primjerima Abrahama, Mirjame, Mojsija, Debore, Judite, žene preljubnice, majke Kanaanke, Marte, Marije Magdalene, Tome i Zakeja ukazao na Božju ljubav koja je doticala ljudska srca, koja su tada, korak po korak, Njegovom pedagoškom metodom, otkrivala svoju krhkost, ranjivost, bijedu i grešnost, ali ujedno i veličinu Njegove ljubavi, milosrđa i praštanja. P. Niko je sestrama ukazivao na vjeru koja se rađala u srcima biblijskih likova na temelju Božjega obećanja, ali i istinskog življenja poziva koji je On utisnut u srce svakoga ponaosob. Na svakom primjeru p. Niko je pronašao poveznicu sa životom i radom redovnice danas. Svoja predavanja p. Niko je započinjao svirajući i pjevajući vlastite pjesme, a završavao prigodnim molitvenim rečenicama, što je dodatno pozivalo na još dublju sabranost i pozornost na toliko dragocjene svetopisamske tekstove.

U sklopu programa duhovnih vježbi p. Niko je zamolio sestre da sudjeluju tzv. Marijinom putu. Naime, svaka je sestra dobila jedan tekst iz Evanđelja koji je govorio o Marijinu životu te je imala za zadatak napisati kratko razmišljanje i prigodnu molitvu. Pošto je voditelj dao sestrama slobodu neka same odluče gdje će se održati Marijin put, sestre su se složile da bi otok Badija bio najprikladnije mjesto. Stoga su se u petak uputili brodicom na Badiju gdje su razmišljajući o životu i primjeru Bl.Djevice Marije upravili molitve Nebeskom Ocu po zagovoru Milosti Pune, potom je uslijedila sv. Misa te molitva Večernje i povratak na Korčulu. Zasigurno poseban čin, koji se urezao u srce svake sestre koja je sudjelovala na duhovnim vježbama, bio je blagoslov s križem na koncu duhovnih vježbi, blagoslov koji je sa sobom nosio potpuni oprost. Obogaćene novim spoznajama, obnovljenih snaga, zahvalne Gospodinu na dragocjenim danima duhovnih vježbi, sestre su se vratile, ispunjene i poletne, na svoje svakodnevne povjerene dužnosti.

 

Sadržaje koje je p. Niko prezentirao sestrama možete pogledati ovdje