Posjet Kölnu - na grobu sv. Alberta Velikog Ispis
Utorak, 07 Siječanj 2014 12:49

2104-1-7-kolnProhladno prijepodne 03. siječnja 2014., Angermund blizu Düssledorfa i par slobodnih sati prije početka susreta na koji sam doputovala. Samo četrdesetak kilometara udaljenosti i dovoljno vremena (ako pogodite vlak) zapravo su bili idealna prilika koja se ne propušta. U 10:12h vlak se zaustavio na jednom od perona Köln Hbf i nakon svega par koraka nalazila sam se u jednoj od najvećih Europskih metropola s pogledom uprtim u jednu od najvećih svjetskih crkava: Kölnsku Katedralu sv. Petra i bl. Djevice Marije.

Impresivna veličina i ljepota Katedrale ostavljaju bez daha, a brojna blaga i ljepote njene unutrašnjosti govor su prošlosti i umjetnosti, ovijeni mirisima svetosti sviju onih što su se poklonili novorođenome Kralju. U duhu triju mudraca čije su relikvije ovijene zidovima Katedrale, njeni prostori odišu mirom, ljepotom, poštovanjem i poklonom Kralju Kraljeva.


Nakon kratkog posjeta Katedrali požurila sam niz ulicu gdje se na samo dvije minute udaljenosti nalazi dominikanska crkva sv. Andrije, nezaobilazno mjesto posjeta svake dominikanske duše. Naime, jednostavno, ali skladno uređena crkva u podzemnoj kripti skriva mjesto molitve i tišine u kojem svaka duša ima priliku svoje prošnje predati u ruke i zagovor sv. Alberta Velikog. Velika je milost imati priliku svoje molitve šapnuti na uho tako velikog svetca, poći dalje u život s blagoslovom svetca i brata.


Cijeli put u Njemačku, samo putovanje, posjet Kölnu, molitva na grobu bijeloga Svetca ne bi bile ni moguće ni jedno lijepo iskustvo bez Božje dobrote koju su iskazali brojni poznati i nepoznati ljudi: od sestara i braće, dragih prijatelja do svih onih ljudi koji su sasvim ''slučajno'' bili pravi Anđeli ovog mog putovanja. Svima znanima i nepoznatima od srca veliko hvala i neka i Vama Gospodin uvijek pošalje Anđele na Vaše pute. 


s. Ivana Pavla Novina OP