Ovo je Sin moj ljubljeni Ispis
Subota, 11 Siječanj 2014 08:46

Krštenje Gospodinovo - Iz 42, 1-4. 6-7; Dj 10, 34-38; Mt 3, 13-17


2014-1-12-krstenjeIvan je danima krštavao svoje sunarodnjake. Ljudi opterećeni osjećajem grešnosti i nepotpunosti, hrlili su k Ivanu. On je bio oštar i dosljedan. Povišenim glasom ih je opominjao, nazivao ih kojekakvim imenima, ali oni se nisu dali smesti. Njihove dubine su osjećale potrebu obraćenja od zloća i zastranjenja. Ivan je uvijek iznova naglašavao: „Ja vas krstim samo vodom na obraćenje. Onaj koji dolazi za mnom, moćniji je od mene. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem.“ (Mt,3,11.)

Imam osjećaj da je Ivan slutio svoj kraj djelovanja i da će uskoro moći pokazati na onoga koji treba doći.
Taj dugo očekivani stiže skromno u bijeloj haljini, pogleda uprta u daljinu, u tajnu koja nije ni njemu sasvim jasna. Samo je u jedno siguran: to je njegov put, to je njegovo poslanje. Susrela su se dva pogleda, nijemo se pozdravila i načas je potekao dijalog koji je govorio dubokom tišinom, dubokim klanjanjem, baš kao i pri susretu na Elizabetinom pragu kuće kad su se dva nerođena djeteta sretno pozdravila. Na Jordanu  je Ivan završavao, a Isus započimao svoju misiju. Cijeli život mu je pripremao put , a sada je ukazao na njega svemu mnoštvu.
Isus nije trebao obraćenje, nije trebao Ivanovo krštenje, nije trebao unutrašnje čišćenje. Obadvojica su toga bili svjesni.


Isus, bez grijeha, pun čistoće, ulazi u vodu, ne da se očisti, već da se poistovjeti s narodom, grešnim narodom kojeg je došao spasiti, čije će grijehe na sebe uzeti. U trenutku silaska u vodu, mogla se osjetiti Isusova odlučnost prihvaćanja Očeve volje. U zraku  i Isusovu pogledu titralo je predanje: Tu sam Oče , došao sam vršiti tvoju volju! Proročanstvo o njegovu mesijanskom poslanju počelo se ostvarivati. Nebeski Otac nije mogao ostati hladan na Isusovu odlučnost i spremnost da preuzme svu težinu zadaće koja ga čeka. Duh Sveti se spušta na Isusa u liku golubice, a Očev glas zagrmi: Ovo je Sin moj ljubljeni, u njemu mi sva milina“ ! ( Mt, 3,17.)


Patnja i smrt Mesije ispunit će Očevo obećanje o spašavanju grešnika, a zalog mu je Isusovo služenje Očevoj volji. Duh Sveti je tu prisutan da razjasni, da osnaži, da podržava Isusa do kraja. Grijesi svijeta su preteške a krhka ljudska ramena ne bi izdržala do kraja. Ujedinjeni ljubavlju Otac, Sin i Duh Sveti će započeto dovesti do kraja.


Očev prvorođenac omilje svom Ocu, učini sve što je bilo u Očevu planu za dobro čovječanstva.
I ja sam se krstila, i ja sam postala dijete Božje. Sa mnom Otac ima plan. O meni ne ovisi spasenje čovječanstva, već mir i radost tamo gdje živim, toplina sredine u kojoj se krećem, ljubav koja kola bićem zajednice kojoj pripadam. Duh Sveti je i na meni počinuo, osnažuje me, crta mi život i vrijednosti u pravim bojama, traži od mene dosljednost u djelovanju i življenju poziva. Nisam sigurna koliko vjerno živim Očev plan o sebi, koliko se moji osobni planovi sukobljavaju s Očevim planovima, čemu dopuštam da zamagljuje odčitavanje Očeve volje.
Može li Otac Nebeski nada mnom izgovarati riječi koje je nad Isusom izgovorio: Ovo je kći moja ljubljena koja mi omilje.

s. Katarina Maglica OP

 

 

 

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik