Sluga i Sin Ispis
Petak, 17 Siječanj 2014 20:06

Druga nedjelja kroz godinu A - Iz 49, 3.5-6; Ps 40; 1 Kor 1, 1-3; Iv 1, 29 - 34

LammeIzrael je sluga Jahvin. On je od Boga izabran i posebno ljubljen. On je Jahvin prvorođenac. S njime je Jahve sklopio Savez. No, Izrael nije bio vjerni sluga. Puno puta je prekršio Savez, nije bio vjeran i trčao je za tuđim bogovima. Nije vršio volju Jahvinu. Ljubomorno je gledao na ljubav Jahvinu prema drugim narodima. Ali Jahve ga ljubi, oprašta mu, obnavlja Savez i želi ga učiniti znakom.

 

Štoviše, svjetlom za sve narode. Izrael će objaviti spasenje Gospodnje svim narodima.
Psalam naviješta jednog slugu koji će vršiti volju Božju. Upravo zato je došao. Taj sluga shvaća da se Bogu ne mile žrtve i prinosi, paljenice ni okajnice, nego je Bogu mila spremnost za vršenje njegove volje. U tome sluzi prepoznajemo Isusa Krista, Očeva Jedinorođenca. On je Sin Božji koji je postao sluga, da bi nas, sluge, učinio sinovima Božjim. On je sluga koji je došao ispraviti sve naše neposlušnosti, sve naše neupjele pokušaje vršenja volje Božje, sva naša odbijanja da budemo sluge po kojima će Bog dati svjetlost ovoj zemlji. On je sluga Jaganjac koji odnosi grijeh svijeta. I zato jer se Isus ponizio, jer je sam sebe oplijenio i postao poslušan do smrti na križu, Bog ga je uzvisio i dao mu ime nad svakim imenom (usp. Kol 2, 6 – 11). Ime mu je Isus Krist, Sin Božji.


U tri retka današnjeg odlomka iz Prve poslanice Korinćanima apostol pavao četiri puta spominje ime Isusa Krista. To ime sve obuhvaća. U Isusu je Pavao pozvan za apostola. U Isusu Kristu su pozvani i posvećeni oni kojima on piše. Oni zazivlju ime Isusa Krista. Od njega dolazi milost i mir.


Tko je Isus? Kako ga možemo upoznati? Ivan Krstitelj tvrdi da ga nije poznavao. I kad je Isus stao u red grešnika na rijeci Jordanu Ivan ga odbija krstiti. Zna da on nije grešnik. Ali nije tada znao da je on Jaganjac koji uranja u rijeku naših grijeha da ih ponese na drvo. Tko je Isus to su mu objavili Otac i Duh nakon krštenja. Nitko ne može upoznati Isusa ako ga ne privuče Otac niti tko može zazvati ime Isusovo osim u Duhu Svetom. Jesmo li se osvjedočili o Isusu kao Ivan i možemo li posvjedočiti drugima tko je zapravo Isus? Da je on Sin Božji koji je postao sluga, da bi kroz potpunu poslušnost i predanje zaslužio besmrtno ime. To je poziv upućen svima nama. Nakon Isusa imamo put i znamo kako nam je ići. Vršenjem volje Očeve svi postajemo sinovi Božji.

 

s. Blaženka Rudić OP

 

 

 

 

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik