Svjetlo istinsko Ispis
Subota, 01 Veljača 2014 09:30

Svijećnica - Mal 3, 1-4, Heb 2, 14 - 18, Lk 2, 22- 32

Kandelora ili SvijećnicaDanašnji blagdan je jedan od rijetkih čije slavlje ima prednost pred nedjeljom. Blagdan je to Prikazanja Gospodinova u hramu, kada s blagoslovom svijeća i procesijom sa zapaljenim svjetiljkama započinjemo svetu misnu žrtvu. Sjećamo se tako da je Isus naše svjetlo istinsko, svjetlo jedino, „svjetlost na prosvjetljenje naroda“ kako je Šimun navijestio. Od 1997. na ovaj blagdan slavi se i Dan posvećenog života.


      Ako bismo se pitali tko je glavni lik evanđeoskog odlomka kojeg čitamo, teško bi nam se bilo odlučiti tko je najvažniji. Isprva mi se činilo da u cijelom odlomku evanđelja dominira dobri starac Šimun. Opisan je kao pravedan i bogobojazan, čovjek koji je cijeli život čekao Spasitelja. Mnogi su ga čekali Spasitelja, ali njemu je dano posebno obećanje da neće umrijeti dok ga ne vidi. I dok su Marija i Josip prolazili kroz mnoštvo noseći Isusa u naručju, jedino se starac Šimun i proročica Ana spominju kao oni koji su u malenom djetetu prepoznali dugoočekivanog Mesiju.


      Koliko je Šimunovo strpljenje moralo biti jer je trebalo čekati tolike godine, ali takvo strpljenje je i nagrađeno. Šimun prima Isusa i naručje i govori dobro nam poznate riječi: „sad otpuštaš slugu svoga, Gospodaru, u miru.“ Šimun je dočekao, vidio, vjerovao. Koliko nam on može biti poticaj u našim svakodnevnim nadanjima, stremljenjima i strepnjama! Šimunov život je satkan od čekanja, ali umire u miru. I mi bismo svaki dan željeli vidjeti plod svoga rada, doživjeti nagradu za naše trude, osjetiti utjehu i odmor, ali živimo život ispunjen čekanjem, možda ponekad i prazninom.


      Ne mogu se ovdje ne sjetiti mnogih koji također svoj život žive u iščekivanju, koje je ponekad i bolno. Mislim na mnoge bračne parove koji godinama iščekuju da ih Bog obdari djetetom. Mislim i na mnoge majke, koje godinama mole za obraćenje svoje djece ili svojih supruga. Šimunovo svjedočanstvo nam daje ohrabrenje i nadu za cjeloživotno bogobojazno iščekivanje. Ne, život u trudu, naporu, istini i pobožnosti nije isprazan. To je život ispunjen smislom, jer i mi se nadamo da ćemo jednog dana, poput Šimuna, dočekati svoj odlazak u miru, kojeg nam samo Gospodin može dati. Jer on je tvorac mira.


      Šimun našu pažnju skreće na Mariju, majku Isusovu. Ona, iako gotovo u sjeni u ovom odlomku, nameće nam se kao još jedan 'glavni junak' ove pripovijesti. Majka donosi svoje i Božje dijete u hram, prinosi ga Bogu jer ga je od njega i dobila na dar. Čuje prvo uzvišene i svete riječi o svome Sinu, a zatim riječi koje bi svako majčinsko srce već tada ranilo poput najoštrijeg mača. Da će njeno dijete biti znak osporavan, znak koji će biti na propast i na uzdignuće mnogih. Čine nam se preteške Šimunove riječi o maču koji će probosti Marijinu dušu. Nije nam zabilježena nijedna Marijina riječ, nikakav odgovor Šimunu. Vjerojatno je i ovog puta razmišljala o tome u svome srcu.


      Preskočit ću Josipa i proročicu Anu, ne zato jer su manje važni, već zato jer želim napokon svratiti pažnju na dijete koje se prikazuje u hramu. Nije li ovo Isusovo predanje već početak one žrtve na križu? Ne vidi li se ona, ne čita li se ona već sada? Zar ne možemo reći da je već tada počelo spasenje naroda izraelskoga? Isus koji je znak osporavan, ali i svjetlo našeg života, već tada doživljava bol, ako nikako drugačije, ono barem osjeća bol svoje majke.


      Noseći u nedjelju blagoslovljenu svijeću, sjetimo se našeg Spasitelja, Svjetla istinitog, koji je za nas bio prikazan u hramu, pretkazujući tako svoje konačno predanje Ocu i Njegovoj volji. Zahvalimo mu iskreno i jednostavna srca. Prikažimo i mi svoje životu Ocu i volji Njegovoj. Prikažimo mu sva naša bolna iščekivanja i svo naše nestrpljenje. Dok slavimo svoj dan, dan posvećenog života, otvorimo se potpuno za Njegov plan s nama. Na koncu, sjetimo se da smo i mi pozvane biti male svjetiljke u ovom uzburkanom valovlju života.

 

s. Barbara Bagudić OP

 

 

 

 

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik