Budite savršeni Ispis
Petak, 21 Veljača 2014 19:44

Sedma nedjelja kroz godinu A - Lev 19, 1-2.17-18; 1 Kor 3, 16-23; Mt 5, 38-48

 

2014-2-21-savrsen„Budite savršeni, kao što je savršen Otac vaš nebeski.“ ( Mt 5,48.)
Čujem i ne vjerujem. Okrećem se oko sebe da vidim komu to Isus govori: duhovima ili ljudima. Tu sam samo ja i meni slični: obični, mali, prosječni ljudi. U nama bujaju i nalaze prostor svi grijesi i pogreške. Ograničenja i granice nam sužavaju slobodu, borimo se sa sobom i s drugima, vrtimo se u krugu.

A Isus nas nagovara, da ne kažem naređuje: Budite savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!
Ja i savršenstvo! Ide li to zajedno? Da se Isus nije zabunio? I čitam jednom, i čitam dvaput, čitam više puta. Nema tu zabune. Govori jasno, obraća se meni. Njegov smiren i zahtjevan glas ne ostavlja mjesto sumnji. Od onih koji ga nasljeduju traži da ljube i svoje neprijatelje. To je mjerilo. Dokaz naše savršenosti nije ljubav prema onima koji nas ljube, jer to rade i carinici (čitaj grešnici), nije ni dobro djelo prema onima koji nama dobro čine, jer to rade i neznabošci. Jedini primjer nam je Otac Nebeski koji ljubi svu svoju djecu, svima daje sunce da ih grije, svima šalje kišu bez koje nema života. Njegova toplina, brižljivost i blizina, pripadaju svim ljudima. Od njegove milosne kiše, od njegova sunca ljubavi svi i sve živi, ne pitajući se za izvor. Ljudi ne zahvaljuju za primljeno, ali pitaju zašto nije drugačije ono što ih smeta, što ih boli, što bi rado izmijenili ali ne mogu.


Kad ljubiš bezgranično, sličan si Ocu Nebeskomu, objašnjava nam Isus. Kako ljubiti kao Bog naučit ćemo studirajući i meditirajući Božju riječ. Shvatit ćemo da zakoni pravde padaju pred zakonom ljubavi. Bog ne trpi osvetu, mržnju, uzvraćanje istom mjerom, ne želi ubijanje duha ni tijela. Traži od nas bezgraničnu ljubav, bez trunke odmazde i osobne mržnje. Nije li i Isus tako radio? Opraštao je, i tražio oprost od Oca  za one koji su ga povrijedili, ponizili, prezreli, koji su ga krivo osudili, ponižavali ga i na križ ga razapeli.


Ljubav nije savjet, ljubav je zapovijed. Od nas traži nadnaravnu snagu, traži Božji zahvat u naše živote. Neki stari španjolski pisac je zapisao: Uzvraćanje zlim za dobro, vražje je djelo, uzvraćanje dobrim za dobro, ljudsko je djelo, uzvraćanje dobrim za zlo, božansko je djelo. Razgovor sa samom sobom ne odvede me daleko. Zaustavim se uvijek na onoj krhkoj ljudskoj granici, a božansko mi se čini neuhvatljivo i nerealno. Baš to, meni nemoguće i nerealno, Isus traži od svojih učenika. Ljudska narav ne uspijeva sve razumjeti, ali božanska crta u meni, Božji duh u meni dodiruje tajnu Božjeg djelovanja, tajnu odnosa Boga i čovjeka. Od mene bi bilo irealno tražiti prijateljstvo sa neprijateljem, ali zapovijed ljubavi od mene traži da mu želim i činim dobro, da mu zlo ne uzvraćam zlim, da ga ničim, baš ničim, ne povrijedim. Upravo po tome što se prema prijatelju i neprijatelju odnosim na isti način dopušteno mi je dublje sudjelovati u božanskom životu, bolje razumjeti Božju ljubav.

 

Velikani duha se odgajaju na stranicama Svetoga Pisma, slijedeći Isusa kroz Galileju i Samariju, slušajući ga na Galilejskom jezeru i na Jordanu, u dvorani Posljednje večere i na svadbi u Kani, na Zdencu i sa križa na Kalvariji. Prošao je putovima života prije nas, pokazujući nam kako živjeti kako život oplemeniti. Na nama je da poslušamo, da povjerujemo i činom ga slijedimo. To će od nas stvoriti velikane duha sa obje noge na zemlji, sa srcem i duhom u Bogu. On će nas naučiti kako na putovima života ostavljati tragove dobrote i ljubavi.On je na zemlju došao radi malenih, slabih i odbačenih, radi grešnika i izgubljenih. Ili ćemo Bog i ja za njih zajedno raditi i zauzimati se, ili sam ja na nesigurnom putu, putu koji vodi u promašenost, koji ubija život. A tu sam da život učinim ljepšim, boljim, da u njega unesem Svjetlo, da u njega unesem Boga. Tek tako će mi se Isusova naredba Budite savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski pokazati prihvatljiva, bliska i izvediva.

 

s. Katarina Maglica OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik