Korizmeni hod Ispis
Utorak, 04 Ožujak 2014 19:48

man-in-desertPred nama je još jedna korizma, kao milosno vrijeme od četrdeset dana, koje u biblijskoj simbolici ima svoje značenje. Vrijeme vezano za broj četrdeset pogodno je za jedno sazrijevanje, dovršenje, ispunjenje, promjenu u čovjekovu životu. Cilj korizme jest svući starog čovjeka i postati novi ljudi.

 

Korizmeno vrijeme je bogato simbolikom i svatko može izabrati onaj naglasak koji mu u ovom trenutku života odgovara. Korizmu započinjemo priznanjem da smo grešni, prolazni, nedostatni, da nemamo izvor života u sebi. Posipamo se pepelom i podsjećamo se da smo od pepela nastali i u pepeo se vraćamo. Postom koji je vezan uz prvi dan korizme izražavamo opet svoju nedostatnost. Trebamo jesti kako bismo održali život. A kad postimo stavljamo život u Božje ruke i time priznajemo da jedino tako možemo opstati.


Korizma osobito podsjeća na Kristov četrdesetdnevni boravak u pustinji i kušnju koju je iskusio, te izišao kao pobjednik. Danas je teško prepoznati kušnje. One su tu kao nešto sasvim normalno i ne dolazi nam na pamet da bismo ih trebali odbiti i izbjeći. Samo odlazak u pustinju koja nas osvješćuje da smo bez Boga mrtvi može nam dati jasnoću prepoznavanja. Bez molitve to je nemoguće. Zato je molitva bitna sastavnica korizme. Ona nas približava Bogu, osnažuje da ne padnemo u napast i da izdržimo kušnju.


Djela ljubavi i milosrđa su također sastavni dio korizme. Pomagati bližnjemu znači prepoznati u njemu brata i sestru istoga dostojanstva, ne osuđivati druge zbog svijesti vlastite grešnosti. Najvažnija od svega jest otvorenost za obraćenje, za promjenu koja vodi prema uskrsnuću da bismo tada nastavili živjeti kao novi, uskrsli ljudi. Neka je blagoslovljen početak ovog korizmenog hoda!


s. Blaženka Rudić, OP