Isusova kušnja Ispis
Nedjelja, 09 Ožujak 2014 06:04

Prva korizmena nedjelja A – Post 2,7-9.3,1-7;Rim 5, 12-19; Mt 4, 1-11

 

2014-3-9-kušnja„Duh odvede Isusa u pustinju da ga đavao iskuša. I propostivši četrdeset dana i četrdeset noći, napokon ogladnje.“ (Mt 4, 1-2)
Isus je trebao biti kušan prije svog javnog djelovanja. Na jednom mjestu sv. Pavao govori da je plod prokušanosti - postojanost. Kušnja je sredstvo kojim nas Bog jača. Isus je kušan u pustinji.

Pustinja je mjesto gdje je čovjek u potpunosti prepušten Bogu, gdje se može jedino u Boga pouzdati i gdje nema nikakve sigurnosti osim Boga samoga. Isus je postio kako bi se mogao boriti protiv napasti i oduprijeti se nasrtajima sotone. Đavao pristupa Isusu tek kad je Isus ogladnio. Savjetuje Mu da utaži svoju glad. Bog dopušta da budemo kušani tamo gdje smo najslabiji kako bi nas upravo tamo ojačao. Kad je Isus ogladnio, đavao Mu „nudi“ kruh. Savjetuje Mu da nahrani svoje tijelo, a pogazi svoju božansku bit. Isus mu odgovara: „ Pisano je: ’Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.“ (Mt 4,4) Čovjek može zadovoljiti potrbe tijela ali ako se ne hrani Božjom riječi ne može živjeti puninu života.


„ Đavao ga tada povede u Sveti grad, postavi ga na vrh Hrama i reče mu: »Ako si Sin Božji, baci se dolje! Ta pisano je: ’Anđelima će svojim  zapovjediti za tebe i na rukama će te nositi da se gdje nogom ne spotakneš o kamen.’« Isus mu odvrati: »Pisano je također: Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!“ (Mt 4, 5-7)

Đavao napastuje Isusa da pogazi vlast koju Mu je Otac nebeski dao. Isus savjetuje da nam vlast nije dana da se nadvisujemo nad druge nego da služimo onima koji su nam podložni. Isus je došao ispuniti Očevu volju. Đavao ga napastuje da iskuša Oca nebeskog. 

Treća kušnja kojom đavao napastuje Isusa je da se odrekne svog božanstva, svoje biti, Oca nebeskog i pokloni se Đavlu. Isus mu odgovara: „Odlazi, Sotono! Ta pisano je: Gospodinu Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi! Tada ga pusti đavao. I gle, anđeli pristupili i služili mu.“ (Mt 4, 10-11). Vjernost Ocu nebeskom i slobodna odluka da se jedino pravom Bogu klanja i služi, tjera sotonu daleko od nas. Vjernost Bogu u najtežim situacijama života daje nam sigurnost da Bog vodi naš život i da ispunjava Njegova sveta volja.


s. Sara Tkalčec, OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik