Svjetlo križa Ispis
Subota, 15 Ožujak 2014 13:14

Druga korizmena nedjelja A – Post 12,1-4a; 2 Tim 1,8b-10; Mt 17,1-9

2014-3-15-preobrZanimljivo je prvo čitanje iz knjige Postanka. Govori nam o Abrahamovu pozivu i seobi. Puno puta sam se i prije pitala zašto je Abraham trebao ostaviti svoj zavičaj i očinski dom i otići u nepoznatu zemlju. Ujedno sam pretpostavljala da postoji nešto jako znakovito u tome jer se često spominje. Zašto je Bogu bilo stalo da se Abraham otisne od svoje kuće? Zar nije mogao Jahvi služiti i u svome zavičaju?


Možda možemo to povezati s iskustvom kojeg sami imamo. Biti negdje u nepoznatoj zemlji znači živjeti i u neizvjesnostima i poteškoćama. Biti udaljen od svoje obitelji, od onih s kojima si odrastao, od onih koji su te voljeli donosi sa sobom često i usamljenost i osjećaj nevoljenosti. Nije lako doći negdje u novu zemlju, među ljude koje ne znaš, a prihvatiti ih kao svoju braću i sestre.


Napustiti sigurnost svoga doma i poći u nepoznato nosi sa sobom puno pitanja. Knjiga Postanka nije zabilježila nijedno Abrahamovo. Piše posve jednostavno da se Abraham zaputio kako mu je Jahve rekao. I to je ono što još više ovdje iznenađuje. Abraham je bio čovjek vjere i to se već ovdje vidi. Tek kasnije susrećemo njegovo pitanje kojim pita Boga kako će se njegova obećanja ispuniti kad nema potomstva. I tada je povjerovao Bogu kad mu je rekao koliko će biti njegovo potomstvo.


Možda možemo reći i da je Abrahamov odlazak od kuće značio i njegovu još veću povezanost s Jahvom. U poteškoćama je čovjek bliži Bogu, iskrenije vapi, živi od njegove riječi i od njegove pomoći, u njega se još zarče uzda jer se osjeća u svim drugim vidovima sam. Nema bliskih osoba koje mu mogu pomoći u nevoljama, ali se zato uzda u snažnu Božju pomoć. Možda je to jedan od razloga zbog kojeg Bog zove čovjeka da se uputi u nepoznato.


Evanđelje nam naprotiv donosi jednu drugu sliku, naizgled nepovezanu s Abrahamovim pozivom. Vidimo tu Petra, Jakova i Ivana s Isusom na gori preobraženja. I ovdje čujemo Božji poziv ovog puta upućen Petru, Jakovu i Ivanu da slušaju njegovog ljubljenog sina. Mislim da možemo reći kako je ovaj poziv upućen ne samo odabranoj trojici, već i svima nama. Svi smo pozvani slušati Njegovog ljubljenog Sina, njegovog Jedinorođenca. Kamo nas to Bog po Isusu poziva? Što trebamo ostaviti i kamo otići? Mislim da nas poziva da vidimo svjetlo u tami koja nas okružuje. Pojasnit ću malo tu misao.


Isusovo preobraženje je događaj svjetlosti, ako mogu to tako reći. Isusovo lice je sjajilo poput sunca, a njegova odjeća je bila bijela poput svjetlosti. Matej smješta ovaj događaj između dva Isusova navještaja muke i uskrsnuća. Ovaj je događaj posve sigurno trojicu apostola utvrdio u vjeri i nadi. Posebice im je to bilo važno u ono vrijeme kad su gledali Isusovu muku i smrt.


I nama Gospodin daje trenutke svjetlosti, posebne milosti koje nam vraćaju snagu i pomažu nas u našim svakodnevnim križevima. Da nije tako nitko od nas ne bi izdržao težinu dana i svega onoga što nas okružuje. Može nam se činiti da je tama jača od svjetlosti i da je oko nas toliko zla. Ali svjetlo sjaji čak i po križu, koji je bio najtamniji događaj u povijesti čovječanstva. To svjetlo je navješteno preobraženjem, a postalo vidljivo Isusovim uskrsnućem. Isus nas želi ohrabriti da ne klonemo putem.


Gospodine, i mi se često osjećamo bačeni ovdje na zemlju poput Abrahama, lutamo poput stranaca. Ne nalazimo doma i mjesta odmora. Ali ti si naš odmor i naš mir. Ti si naše svjetlo u tami koja nas ponekad pritišće i ne vidimo izlaza. Podaj nade svakom srcu, svakoj osobi da ne klone i ne sustane. Ohrabri nas da hrabrije iskoračimo u našu svakodnevicu, da tebi donesemo plodove naših napora na kraju naših dana. Pozivaj nas svakodnevno iznova da ostavljamo svoje lažne sigurnosti i tebi jedinom služimo u braći i sestrama.


s. Barbara Bagudić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik