Sluga i Gospodin Ispis
Subota, 12 Travanj 2014 06:59

Nedjelje Muke Gospodnje. Cvjetnica A – Iz 50, 4-7; Fil 2, 6-11; Muka po Mateju


2014-4-13-cvjetnicaU današnjem drugom čitanju, kratkom odlomku iz Poslanice Filipljanima, sadržana je sva teologija spasenja. U tri riječi opisano je Isusovo poslanje, njegova uloga u odnosu na Oca i ljude: ponižen, poslušan i uzvišen.

Isus, Sin Božji, istobitan s Ocem, iskoračio je iz svoga božanstva i ogrnuo se našim čovještvom. Taj njegov iskorak ima značenje u odnosu na Oca i na ljude.

Isus je postao čovjekom da kao čovjek bude poslušan Ocu za razliku od neposlušnog Adama koji je u baštinu čovječanstvu ostavio neposluh. Isus je nama ljudima htio dati primjer kako kao ljudi trebamo biti poslušni Bogu.

Isusova „opljena“ započela je činom utjelovljenja. Na svetkovinu Blagovijesti čitamo u Poslanici Hebrejima gdje Isus veli: Evo dolazim vršiti volju tvoju (usp Heb 10,7). U riječi poslušan nazire se riječ sluga. Biti poslušan znači biti sluga. Znači učniti ono što si čuo. Prorok Izaija nagoviješta Slugu Javina u svoje četiri pjesme. I u današnjem odlomku iz Treće pjesme o sluzi Jahvinu čitamo da taj sluga sluša kao učenici (Iz 50,4). Jedini razlog Isusova života na zemlji u ljudskom obličju jest vršiti Očevu volju (usp. Iv 5,30; 6,38).


Isus poučava svoje učenike: Sin Čovječji nije došao da mu služe, nego da služi i dade svoj život kao otkupninu za mnoge (usp. Mt 20,28). Na posljednjoj večeri i primjerom pokazuje što znači služiti kada učenicima poput sluge pere noge i izražava želju da i oni to čine jedni drugima. To će biti prepoznatljivi znak Isusovih učenika. A na križu Isus životom potvrđuje svoje riječi. Njegova poslušnost i služenje očituju se u davanju života.

Krist je ponizio sama sebe uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan u svemu, osim u grijehu, upravo da naše grijehe ponese. Ponizio je sebe još više kad je prihvatio biti crv, a ne čovjek, zbog onoga što mu je čovjek pripredio: osudu, muku i sramotnu smrt na križu. I to je već čas njegove proslave, to je njegovo uzdignuće.


Iako sa slavljem nedjelje Cvjetnice ulazimo u Kristovu muku mi već slutimo da je Isus Gospodin. Tko može ne otvoriti svoja usta poput janjeta? (usp. Iz 53,7). Tko može ne zakloniti svoje lice od pogrda i od pljuvanja? (usp. Iz 50,6). Tko može na uvredu ne uzvraćati uvredom i mučen ne prijetiti? (usp 2 Pt 2,23). To može samo onaj koji je Gospodin. Na Kristovu ljubav, na njegovu poslušnost i predanje do smrti Otac odgovara uskrsnućem, proslavom i uzvišenjem. Njegovo Ime je iznad svakog imena. Na to ime će se pokloniti svako koljeno nebesnika, zemnika i podzemnika (Fil 2,10). Jedino u tome Imenu imamo spasenje. U tome Imenu proslavljen je i Bog Otac.

 

s. Blaženka Rudić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik