Susret dominikanske obitelji u Korčuli Ispis
Nedjelja, 30 Rujan 2012 07:20

2012-09-30-Susret u KorculiU subotu, 29. rujna, u samostanu sestara dominikanki održan je susret članova dominikanske obitelji: sestara, braće i dominikanskih laika iz Korčule, Dubrovnika, Vela Luke i Žrnova. Susret je upriličen u godini priprave za veliki jubilej – 800. obljetnicu osnutka Reda, koja ima u središtu temu citat iz Ivanova evanđelja: "Idi mojoj braći i javi im..." (Iv 20,17) – dominikanke i propovijedanje.


Susret je započeo u 10 sati molitvom Srednjeg časa. Nakon molitve časna majka s. Dolores Matić srdačno je pozdravila sve nazočne uputivši prigodnu riječ. Potom je slijedilo predavanje Dostojanstvo i poziv žene koje je održala s. Barbara Bagudić OP. U svom izlaganju ona se oslanjala na nauk pape Ivana Pavla II. Naglasila je da je svaki čovjek pozvan na sebedarje i tako ostvaruje svoju sreću. To se osobito odnosi na ženu. Ona je pozvana davati život, čuvati ga, braniti ga zato što je svaki život dar i voljeti čovjeka zato što je čovjek. Drugo predavanje Velike žene dominikanskog Reda održala je s. Katarina Maglica OP. Ona se najprije osvrnula na ovogodišnju temu rekavši da još uvijek žena, pa ni redovnica nema prilike stati za ambon i propovijedati. Međutim, propovijedanje nije samo to. Ono se, kad su u pitanju žene redovnice, odnosi na propovijedanje djelima u običnim prilikama svakodnevnog života. Izdvojila je tri velike žene Reda: bl. Ivanu od Aze, majku sv. Dominika, sv. Katarinu Sijensku i bl. Ozanu Kotorsku, i ukratko predstavila njihov život.


Središte susreta bilo je euharistijsko slavlje u dominikanskoj crkvi sv. Nikole koje je predslavio fr. Matijas Farkaš uz fr. Leopolda Nikolu Noso i asistenciju dominikanskih novaka. Zajedništvo se nastavilo i za stolom tjelesne okrjepe u samostanskom dvorištu.


U popodnevnom dijelu susreta predavanje je održao g. Ivan Armanda na temu Lik i djelo prve časne majke Imelde Jurić. On je prikupio i vrlo lijepo sažeo zapise o njenom liku i djelovanju u početcima Kongregacije sv. Anđela čuvara. A sva sjećanja i zapisi govore o njenoj iznimnoj blagosti prema svima i o osobnom pristupu svakoj pojedinoj sestri. Nakon predavanja uslijedio je scenski prikaz života sv. Katarine Sijenske za koji je tekst napisala kandidatica Marina Katinić, a koji su izvele sestre i kandidatice. U izmjeni ozbiljnih i duhovitih scena, u izmjeni kostima i glazbene podloge, u simbolici pokreta i boja pokušalo se dočarati vrijeme i djelovanje Katarine Sijenske nekad, ali i s pogledom u kakav bi bio njezin lik u sadašnjosti.

 

 

 

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik