Trodnevlje bl. Ozani - prvi dan Ispis
Nedjelja, 26 Travanj 2015 19:33

2015-4-26-1danU petak 24. travnja počela je trodnevna priprava za blagdan bl. Ozane u Zagrebu, u samostanskoj kapeli njoj posvećenoj.
Prvi dan Trodnevlja obilježila su djeca iz našeg DV Bl. Hozana. Uz pomoć svojih 'teta' koje su ih pripremale, djeca su oduševljeno i radosno pjevala, i čitavim svojim bićem slavila Gospodina. Misno slavlje je predvodio vlč. Domagoj Matošević, uz naše domaće svećenike, župnika Domagoja Vuletića i kapelana Milana Dančuo.


Vlč. Domagoj je u uvodu, a posebno u homiliji približio Božju riječ djeci, ali koja je istodobno bila pobudna za njihove roditelje, kao i za sve štovatelje bl. Ozane koji su se okupili u velikom broju.
Istaknuo je kako je blažena Ozana svakim danom upoznavala Boga. I što ga je više upoznavala to je više željela postati još bolja, osjećala je da se mora obratiti, ali i da se mora moliti za obraćenje svih ljudi.
Molimo Ozanu, rekao je vlč. Domagoj, da budemo uvijek povezani s Bogom i da, poput bl. Ozane, pomognemo drugima da i oni upoznaju Isusa. Nije dovoljno da sami budemo dobri nego i da i drugima pokažemo kako će biti dobri.
Na kraju je ispričao jednu priču kako u jednom kraju nije bilo dugo kiše. Svećenik je pozvao ljude na molitvu za kišu. Došlo je puno ljudi, a samo je jedna mala djevojčica ponijela sa sobom kišobran. Ona je vjerovala da će Bog, na njihovu molitvu, zaista dati kišu.
Nakon svete mise djeca su izvela kratak prikaz Ozanina života.


Ravnateljica vrtića, s. Antonija je u završnoj riječi zahvalila vlč. Domagoju što je predvodio euharistijsko slavlje, kao i župniku i kapelanu.
Sažela je, potom, ukratko što je Ozana značila za svoj grad Kotor i gdje je živjela.
„Njezina sobica, uz crkvu sv. Pavla, s pogledom na katedralu sv. Tripuna, bila je mjesto na kojem se spuštalo samo nebo dok je Ozana, kako su je zvali „anđeo grada Kotora“, pred raspelom molila za potrebe svojega grada i njegovih stanovnika, kao i za sve one koji su k njoj dolazili i tražili pomoć. Tješila je, savjetovala, poticala na dobro, molila. Imala je veliko pouzdanje u Boga.
Ozana je u svojem vremenu, nastavila je s. Antonija, u gradu Kotoru bila putokaz prema Gospodinu, jedinom Izvoru i istini. Ona i nama danas poručuje da živimo skromno i jednostavno, da nastojimo činiti dobro i u drugome gledati dobro. Život nam je darovan, a svaki dan je podjednako dostojan svetosti života. Usadimo u zemlju svoga hoda, u svaki dan, sjeme dobrote, jer kada čovjek ljubavlju dotiče čovjeka, Božje i čovječje stapa se u riječ koja jedina u punini izriče i vrijeme i vječnost. Biti dobar znači učiniti svoj život raspoloživim za druge. Biti dobar znači svijetliti čitavim bićem Božju ljubav i dobrotu. – zaključila je s. Antonija.
Na koncu je zahvalila roditeljima djece koji su svojim sviranjem uzveličali ovo misno slavlje.

Više fotografija možete pogledati ovdje

 

s. Slavka Sente OP

 

 

Molitva za proglašenje svetom bl. Ozane

 

Svemogući Bože, tvoja je službenica bl. Ozana Kotorska svojim svetim životom povezivala narode različitih vjera i kultura i bila im uzor pravog jedinstva. Molimo te da što prije bude proglašena svetom kako bi je zajedničkim slavljem zazivali narodi Istoka i Zapada, te u miru i jedinstvu promicali tvoje kraljevstvo na zemlji, kraljevstvo pravde, ljubavi i mira. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

 

 

Molitva bl. Ozani Kotorskoj za posebnu milost

 

S velikim pouzdanjem utječem se tebi, blažena Ozano, koja si još za života spremno pritekla u pomoć svima koji su se k tebi utjecali. Izmoli mi nebesku pomoć u ovoj mojoj potrebi... da mogu zajedno s tobom zahvaljivati Bogu i slaviti ga u sve dane svojega života. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

 

 

Ako netko zadobije milosti po zagovoru bl. Ozane ili je već bio uslišan u svojim molitvama, molimo neka se javi našem kontaktu na web stranici ili na adresu:
Sestre dominikanke, Put sv. Nikole 31, 20 260, Korčula
Ako molite devetnicu bl. Ozani, onda se utječite samo njezinom zagovoru, kako bi se moglo utvrditi je li primljena milost po njezinu zagovoru.