Ljubav i granice kao ključ za razvoj sretnog i samosvjesnog djeteta   Ispis
Srijeda, 13 Lipanj 2018 07:14

U sljedećim redovima dotaknut ću se teme roditeljstva i odgovornosti roditelja koja je, kako i u knjizi „IQ djeteta – briga roditelja“ navodi dr. Ranko Rajović, ključna i svakodnevna, jer mnogi roditelji ni ne znaju da, dozvoljavanjem pojedinih aktivnosti, onemogućavaju pravilan razvoj svoje djece.

Više...
 
KAKO UPROPASTITI SVOJE DIJETE? Ispis
Srijeda, 30 Ožujak 2016 13:53


(preporuka roditeljima da pročitaju, ako učinite 80% od navedenoga, uspjeli ste upropastiti svoje vlastito dijete… zapitajte se činite li upravo ovo ili ono što biste trebali, suprotno od ovog)

Više...
 
Dr. Rajović: Roditelji, ne držite djecu pod staklenim zvonom Ispis
Četvrtak, 23 Travanj 2015 20:10

SAVJET STRUČNJAKA: Igrajte se s djecom, postavljajte im zagonetke i ne dozvolite im da vrijeme provode pred ekranom jer im to ne potiče rad mozga...

Više...
 
Najčešće greške koje usporavaju razvoj dječje inteligencije Ispis
Četvrtak, 05 Ožujak 2015 09:59

   Dr. Ranko Rajović, poznati stručnjak za rano poticanje dječje inteligencije objašnjava zašto ne trebamo zabranjivati djeci da se igraju na podu, skaču po krevetu i vrte se oko svoje osi, te kakve veze s inteligencijom imaju dječja kolica i kašice.

Više...
 
Dječji memorandum roditeljima Ispis
Četvrtak, 12 Lipanj 2014 08:56


1) Nemojte me razmaziti. Vrlo dobro znate da mogu imati sve što želim. Ja vas samo iskušavam.
2)  Nemojte se bojati biti strogi. To mi se sviđa. Pokazuje gdje mi je mjesto.
3)  Nemojte sa mnom na silu. To me uči da se jedino sila uvažava. Radije ću reagirati na uputu.
4)  Nemojte biti nedosljedni. To me zbunjuje i tjera me na bijeg od svake obveze.

Više...
 
Deset zlatnih pravila za odgoj djece Ispis
Utorak, 27 Svibanj 2014 08:20

Svatko od nas teži tome da bude što bolji roditelj svom djetetu. Svako dijete je individuum za sebe i svaki odnos između roditelja i djeteta je različit pa vrlo često nema smisla slijepo se držati nekih univerzalnih savjeta. Ipak, postoje neka “pravila” kojih bi se svaki roditelj kojem je stalo do dobrog odnosa s djetetom trebao pridržavati…

Više...
 
Dječak i ograda Ispis
Ponedjeljak, 26 Svibanj 2014 21:06

Bijaše jednom dječak s veoma lošom naravi. Njegov otac dao mu je punu vreću čavala i rekao mu da svaki put kad pobjesni i izgubi kontrolu nad sobom, zakuca jedan čavao u ogradu.

Više...
 
Dragocjeno vrijeme Ispis
Ponedjeljak, 26 Svibanj 2014 21:03

Bojažljivim glasom i očima ispunjenim ljubavlju dječačić pozdravi oca koji se vratio s posla. 

- Tata, koliko zaradiš za jedan sat? Prilično iznenađen, pogledavši svog dječaka blistavim pogledom, otac odgovori:
- Nemoj me sada gnjaviti. Umoran sam.
- Ali, tata, samo mi reci, molim te!
- Koliko zaradiš za jedan sat? - navaljivao je dječak.

Više...
 
Pustite djecu da skaču Ispis
Petak, 23 Svibanj 2014 12:02

Pustite djecu da skaču, to razvija inteligenciju

(Izvor:Glas Istre)
- Činjenica je da inteligencija ne ovisi samo o broju neurona, odnosno da nije uvjetovana samo genetskim potencijalom, nego i vezama među neuronima, tzv. sinapsama. Razdoblje do sedme godine života najdragocjenije je za formiranje novih neuronskih veza (sinapsi). Zato pustite dijete da skače, da se kreće, vani i u kući. Dijete u kući ima instinktivnu potrebu za skakanjem, ono će skakati i kada vi niste tu. Zato prilagodite namještaj djetetu. Mi djecu tretiramo kao kućne ljubimce. To smije, to ne smije, bila je jedna od bezbroj duhovitih opaski renomiranog dr. Ranka Rajovića, člana Upravnog odjela Mense International, predsjednika Mensina svjetskog Odbora za darovitu djecu, UNICEF-ova suradnika na projektu ranog poticanja intelektualnog razvoja kod djece i autora NTC sustava, kojim se podiže intelektualni potencijal djece te se razvija brzina razmišljanja i zaključivanja – tzv. funkcionalno znanje.

Više...
 
Kutić za roditelje Ispis

1.
Moje su ruke male; molim Vas, ne tražite savršenstvo kad namještam krevet, crtam ili bacam loptu. Moje su noge kratke; molim Vas usporite, kako bih mogao ići ukorak s Vama.

 

2.
Moje oči, poput Vaših, nisu vidjele svijeta; molim Vas, dopustite mi da uz Vašu zaštitu istražujem; nemojte me nepotrebno sputavati.

 

Više...